Tomáš Stupavský Rôzne

Žarty o bombe na letisku nie sú vôbec vtipné, naopak vám môžu narobiť veľké problémy

Sú slová, ktoré ľudí na letisku zaručene vydesia a narobia paniku! Preto si radšej vtipy o bombe nechajte na doma, pretože tým môžete spôsobiť mnoho nepríjemností sebe aj ostatným cestujúcim.

Ilustračný obrázok k článku Žarty o bombe na letisku nie sú vôbec vtipné, naopak vám môžu narobiť veľké problémy
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Policajný zbor spolu s Letiskom M.R. Štefánika apelujú na ľudí, aby sa vyvarovali neuváženým poznámkam o bombách. Príslušníci bezpečnostných síl a pracovníci letísk sa stretávajú s prípadmi, že cestujúci v návale dovolenkovej eufórie začnú vtipkovať o bombách, granátoch či atentáte.

Slovo bomba je tabu

Aj pri takýchto prípadoch musia byť okamžite prijaté opatrenia, akoby išlo o reálnu hrozbu. Za ohrozenie bezpečnosti leteckej dopravy sa považuje hocijaké vyjadrenie cestujúceho, že má pri sebe bombu, alebo že sa na letisku bomba nachádza.

„V takomto prípade sa okamžite celý vybavovací proces na letisku zastaví vrátane vybavovania na check-ine, pri nástupnej bráne či na bezpečnostnej kontrole a treba počítať aj s meškaním letu či viacerých letov,“ upozorňuje Veronika Ševčíková, hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave.

„Následne zasahujú policajné zložky, policajti so psami a pyrotechnici, ktoré môžu nariadiť aj evakuáciu terminálu, pretože musia skontrolovať priestory i batožinu,“ vysvetľuje viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel.

Mastná pokuta

Môže sa stať, že cestujúci nebude vpustený na palubu lietadla bez nároku na vrátenie ceny za letenku, ak napríklad v stave opitosti zahlási, že má pri sebe bombu. V prepravných podmienkach leteckých spoločností sa totiž uvádza, že intoxikovaných cestujúcich neprepravujú.

Policajný zbor aj letisko preto vyzývajú cestujúcich, aby sa na letiskách zdržali akejkoľvek terminológie súvisiacej s bombami a nepoužívali ani vyjadrenia typu: „Toto letisko je bomba.“

Predstavte si, aj takéto vyhlásenie môže byť považované za šírenie poplašnej správy. Ak je spomínané konanie vyhodnotené v „najlepšom" prípade len ako priestupok, môže byť dotyčnej osobe udelená pokuta do výšky 3 300 eur.

Prečítajte si tiež: Za bratislavské letisko sa hanbiť skutočne nemusíme. Týchto 7 vecí vás o tom presvedčí

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM