Lucia Lauková Magazín

Zaujímavosti o Bratislavskom hrade: Prečo nie je sídlom prezidenta?

Na Bratislavskom hrade, na rozdiel od toho Pražského, hlava štátu sídlo nemá. Výnimkou bol len prvý slovenský prezident.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosti o Bratislavskom hrade: Prečo nie je sídlom prezidenta?
7
Galéria
Zdroj: TASR

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo nie je Bratislavský hrad sídlom prezidenta? Odpoveď na túto otázku hľadal český televízny kanál Prima Zoom.

Ten pripomína, že na rozdiel od Pražského hradu, ktorý je s malými prestávkami sídlom prezidenta od roku 1918, je ten bratislavský využívaný len príležitostne ako symbolické miesto audiencií a konferencií. Nezmenilo sa to ani napriek tomu, že areál i hradný palác prešli v posledných rokoch rozsiahlou rekonštrukciou.

Prečítajte si tiež

Nové sídlo pre hlavu štátu

Bratislavský hrad bol sídlom prezidenta len istý čas, a to po inaugurácii prvého slovenského prezidenta Michala Kováča. Najskôr pracoval v kancelárii, ktorá sa nachádzala v koniarni Bratislavského hradu. Odtiaľ sa prezident sťahoval do hlavnej budovy Hradu, neskôr ho prichýlil vtedajší bratislavský primátor Peter Kresánek v bratislavskom Primaciálnom paláci. Medzitým sa rozhodovalo o najvhodnejšom a najreprezenta­tívnejšom sídle pre hlavu štátu. Grasalkovičov palác sa javil ako najvhodnejší.

Po vyše trojročnej rekonštrukcii sa tak oficiálnym sídlom slovenského prezidenta v roku 1996 stal Grasalkovičov palác. Ako prvý v ňom býval až nástupca Michala Kováča, Rudolf Schuster. V paláci podľa Prima Zoom dostal malý byt.

Hrozilo mu zbúranie

Bratislavský hrad má bohatú históriu. V 16. storočí bol dokonca hlavným kráľovským hradom Uhorska. „Práve tu v septembri 1741 apelovala mladá cisárovná Mária Terézia na vlastenecký cit uhorských šľachticov, bol to ale posledný slávny okamih bratislavskej akropoly. Jozef II. tu zriadil seminár a neskôr kasáreň a keď v roku 1811 hrad úplne vyhorel, nikto ho už neopravoval,“ priblížil portál zoom.iprima.cz.

Postupne sa hrad zmenil na zrúcaninu. Pred 2. sv. vojnou mu dokonca hrozilo zbúranie. Zaujímavosťou je, že v roku 1953 sa jeho rekonštrukcie ujal český architekt Alfréd Piffl, „ktorému sa komunisti vo vykonštruovanom procese odmenili niekoľkoročným väzením a odobratím diplomov. Napriek tomu, sa v roku 1968 podarilo hrad slávnostne otvoriť,“

V súčasnosti je obnovený hradný areál obľúbeným lákadlom pre domácich i turistov. V hradnom paláci dnes sídli Slovenské národné múzeum – Historické múzeum, ktoré usporadúva rôzne výstavy a podujatia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Bratislavský hrad - výnimočný kameň z doby Rimanov
7
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM