Monika Gécziová Regióny

Zima sa nezadržateľne blíži: Ako sú na sneh pripravení cestári v Bardejovskom okrese?

Kým ešte pred pár dňami sme tu mali babie leto, v týchto dňoch meteorológovia sľubujú výrazné ochladenie i prvé sneženie. Zisťovali sme preto, ako sú na zimné obdobie pripravení cestári v Bardejove a okolí.

Ilustračný obrázok k článku Zima sa nezadržateľne blíži: Ako sú na sneh pripravení cestári v Bardejovskom okrese?
Zdroj: TASR

Cesty v našom meste spravuje Bardejovský podnik služieb Bapos, ktorý má vo svojej správe okrem miestnych cestných komunikácií, aj chodníky, schody, zastávky MHD, parkoviská a verejné priestranstvá.

Komunikácie mimo mesta spravuje v zimnej údržbe Stredisko údržby ciest Bardejov. Ide o približne 257 kilometrov ciest, z čoho asi 207 kilometrov predstavujú cesty II. a III. triedy a približne 50 kilometrov cesty I. triedy. „Počas zimy máme cestnú sieť rozdelenú do ôsmich okruhov. Na údržbu používame chemický posypový materiál, čiže soľ a interný posypový materiál, a to kamennú drvu,“ uviedol Peter Krivka, riaditeľ Strediska údržby ciest Bardejov.

Rovnaký druh posypového materiálu používajú aj v Bapos-e: „Zmluvne máme zabezpečenú dodávku 400 ton posypovej soli a 800 ton kameninovej drvy,“ informoval zástupca riaditeľa Bardejovského podniku služieb Bapos Miroslav Šinaľ s tým, že v sklade posypového materiálu je momentálne umiestnených približne 100 ton posypovej soli a 300 ton kameninovej drvy.

Na zimnú údržbu státisíce eur

Ako ďalej uviedol, na zimnú údržbu v meste majú cestári k dispozícii päť cestných sypačov s pluhom, šesť traktorov s pluhom, dva chodníkové sypače s pluhom, jeden malotraktor s pluhom a jeden s pluhom a rozmetadlom posypového materiálu. Ďalej dva veľké nakladače na nakladanie posypu, dva malé nakladače na odhŕňanie snehu, jedno malé vozidlo na ručný posyp a tri nákladné vozidlá na vývoz snehu.

V Stredisku údržby ciest Bardejov majú počas výkonu zimnej údržby ciest nasadených osem sypačov, dva nakladače, tri traktorové radlice a snežnú traktorovú frézu. „Počas minuloročnej zimy sme použili približne 2600 ton soli a okolo 760 ton kamennej drvy. Náklady na údržbu ciest boli približne 726 tisíc eur,“ uzavrel Krivka. V Bapos-e to, podľa Šinaľa, bolo presne 430 885 eur.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM