ELA Magazín Ona

Zomrela statočná Anička, ktorej matka ODREZALA obe rúčky. Zmrzačila aj sestričku

Česko smúti za ženou, ktorú poznala celá krajina. Ťažko uveriteľný život prežila pani Anna Váchalová z Domažlicka, ktorá zomrela vo veku 92 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Zomrela statočná Anička, ktorej matka ODREZALA obe rúčky. Zmrzačila aj sestričku
Zdroj: Reprofoto blesk.cz/Zbyněk Schnapka, archiv A. Váchalové

Krutosť a odvrátenú stránku materinskej lásky zažila Anička už pri narodení. Ako polročnej jej matka v záchvate neliečenej laktačnej psychózy odrezala obe rúčky. Zmrzačila aj jej o štyri roky staršiu sestričku.

Zmrzačené sestry

„Mamička vzala kuchynský nôž a odrezala mi obe ruky v zápästí. Porezala aj seba a tiež Libušku. Tej odrezala jednu ruku do polovice, druhú skoro celú,“ opísala hroznú udalosť Váchalová v rozhovore v roku 2020 pre Deník.cz.

Sestrám život zachránilo to, že jeden zo susedov im ruky obviazal a vďaka tomu nevykrvácali. Neskôr obe vyrastali v ústave pre zmrzačené deti v Prahe ďalších 16 rokov.

Matku Otýliu, ktorá zmrzačila svoje deti, zavreli do psychiatrickej liečebne, kde zhruba po roku a pol vo svojich 30 rokoch zomrela. Otec Jozef, ktorý sa dožil 101 rokov, sa o dve zmrzačené malé deti v tom čase nevedel postarať a tak boli v ústave.

Venovala sa hendikepovaným

Anna sa napriek zmrzačeniu matkou nevzdala a celý život obetovala práci pre hendikepovaných. Krátko pred zamatovou revolúciou sa stala predsedníčkou Zväzu invalidov a angažovala sa aj v politike. Trikrát bola v 90. rokoch poslankyňou, dvakrát za KSČ a neskôr za Ľavý blok.

Podľa informácií Denníka sa Váchalová trikrát vydala a porodila tri deti. Dokázala sa o nich postarať, aj keď na tom jeden čas bola finančne zle, že skoro nemala ani na jedlo.

Mala deväť vnúčat, šestnásť pravnúčat, a dokonca tri prapravnúčatá. Dokázala tiež riadiť auto a zvládala aj ďalšie činnosti ako česanie sa alebo písanie, napísal web Nadhled.

Statočná Anna zomrela minulý piatok vo veku 92 rokov. Smutnú správu potvrdil serveru Denik.cz jej posledný žijúci potomok, syn Zdeněk. Dcéra jej tragicky zahynula pri nehode, druhý syn zomrel pred šiestimi rokmi.

„Mamička zomrela na starobu. Posledná rozlúčka sa podľa jej priania bude konať iba v rodinnom kruhu,“ uviedol. Pani Anna Váchalová sa napriek neľahkému životu dožila krásneho veku. Vzhľadom na to, čo sa jej stalo ešte ako dievčatku, sa dá hovoriť v podstate o zázraku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM