Ako ušetriť

Ako UŠETRIŤ pri varení a pečení? Gazdinky, tieto RADY pomôžu vášmu rozpočtu!

Vďaka všadeprítomnému zdražovaniu stále viac domácností zisťuje, ako by mohli ušetriť nejaké to euro. Znížiť spotrebu môžu aj pri práci v kuchyni. Ako na to?

Ilustračný obrázok k článku Ako UŠETRIŤ pri varení a pečení? Gazdinky, tieto RADY pomôžu vášmu rozpočtu!
Zdroj: Unsplash.com , Pexels.com

Aj váš rodinný rozpočet je čoraz viac napnutý? Stačí dodržiavať niekoľko jednoduchých (ale účinných) rád a aj vaše účty za elektrinu môžu výrazne klesnúť. Šetriť sa dá aj pri každodennom varení a pečení.

Účinné spotrebiče

Podľa Západoslovenskej energetiky (ZSE) sa kuchynské spotrebiče podieľajú na celkovej spotrebe energie domácnosti na úrovni 10 až 15 percent. Platí, že čím novší spotrebič, tým efektívnejšie využitie energie. ”Pri sporákoch platí, že liatinové majú najhoršiu účinnosť (už sa predávajú menej často). Lepšie vlastnosti z hľadiska spotreby majú sklokeramické, indukčné sporáky sú však najefektívnejšie (majú až o cca 15 – 20 % menšiu spotrebu oproti sklokeramickým),” informuje ZSE. Pomerne energeticky efektívne sú aj teplovzdušné rúry.

Tipy pre úspornejšie varenie

Stredoslovenská energetika (SSE) odporúča vodu na varenie zemiakov a cestovín najprv zohriať v rýchlovarnej kanvici. Pozor si treba dať na hrnce s nerovným dnom: “Môžu predĺžiť čas varenia a zvýšiť tak spotrebu energie až o 40 %.”

Podľa ZSE tiež pomáha varenie s pokrievkou. V porovnaní s varením bez pokrievky tak spotrebujete iba štvrtinu potrebnej energie. ”Regulujte teplotu varnej dosky počas varenia. Na začiatku zvoľte najvyšší stupeň a po dosiahnutí teploty prepnite na nižší stupeň,” prezradili odborníci a dodali, že pomôcť môže aj tlakový hrniec: ”Tlakový hrniec skracuje čas varenia až o dve tretiny v porovnaní s klasickým hrncom. Je zároveň energeticky úspornejší, keďže na varenie využíva zachytenú paru.”

Pri varení použite plochu, ktorá je menšia ako hrniec. Nikdy nie naopak!

Tipy na šetrenie pri pečení a pri použití mikrovlnnej rúry nájdete na ďalšej strane!

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM