Tlačové správy

Ďalekohľady, puškohľady, nočné videnie – dôležitá výbava na pozorovanie voľnej prírody

Možno je to stres zo stále viac hektického pracovného života plného povinností a tlaku, možno je to len nový spôsob adrenalínu a možno nová úroveň turistiky, no v posledných rokov sa stále väčšej obľube teší pozorovanie voľne žijúcich zvierat.

Ilustračný obrázok k článku Ďalekohľady, puškohľady, nočné videnie – dôležitá výbava na pozorovanie voľnej prírody
Zdroj: Tony Campbell/Shutterstock.com

Pozorovať sa dá všetko. Vtáky, srny, jelene, kamzíky, bobry, svište či medvede. Túto zábavku v súčasnosti dokonca ponúkajú cestovné kancelárie ako špeciálny produkt. Samozrejme, s odborným sprievodcom. Je to unikátny zážitok. Okrem odborníka si však vyžaduje aj veľkú trpezlivosť, opatrnosť a najmä kvalitnú techniku.

Niektoré druhy zvierat je možné pozorovať iba z veľkej vzdialenosti, priblíženie by ich jednak vyplašilo a v prípade takej medvedice s mláďatami by mohlo byť nebezpečné aj pre pozorovateľa. Ďalšou prekážkou, ktorú musia pozorovatelia špecifických zvierat riešiť, je tma. Sovy, netopiere a niektoré iné zvieratá sa totiž pozorujú výlučne v noci, keď sú aktívne. Na to všetko sa treba pripraviť a vybaviť.  

Ďalekohľady a puškohľady

Základným vybavením na pozorovanie zvierat je, samozrejme, ďalekohľad. Najmä pre pozorovanie vtákov, ktoré je veľmi rozšírené, potrebujete skutočne kvalitný binokulár alebo monokulár. Ku vtákom sa totiž nemôžete priblížiť, okamžite by odleteli. Niekedy ich odborný sprievodca odhalí a vystopuje iba podľa zvuku, jedinec môže sedieť vysoko alebo ďaleko na strome a kvalitný ďalekohľad je na detailné pozorovanie nevyhnutný.

Podobnú úlohu splní aj kvalitný puškohľad, ktorý môže byť navyše doplnený o digitálnu technológiu pre videnie v zhoršených svetelných podmienkach. Zvyčajne však nemá takú pozorovaciu vzdialenosť ako ďalekohľad. Poľovníci si však s dobrým puškohľadom pomáhajú pri pozorovaní často. Okrem toho, že sa pevne inštaluje na zbraň, ho môžete využiť aj samostatne.

Zdroj: RossHelen/Shutterstock.com

Nočné videnie, termovízia a fotopasce

Nočné tvory ako spomínané sovy, netopiere, ale napr. aj také diviaky a iné druhy zveri, vyliezajú na lov predovšetkým po zotmení. Uvidieť ich cez deň je veľmi výnimočné a pri niektorých zvieratách takmer nemožné. Preto sa tieto pozorovania organizujú v noci s použitím kvalitnej techniky.

Zvieratá sa môžu prilákať na osvetlené miesto krmivom, čo je ideálna situácia pre pozorovateľa, ktorému stačí obyčajný ďalekohľad. To sa však v mnohých prípadoch nepodarí. Preto sa pri takýchto dlhých nočných „misiách“ využívajú prístroje na nočné videnie alebo termovízia. Ak vás zvieratá nemôžu vidieť ani zacítiť, môže sa vám naskytnúť úžasný pohľad na ich správanie v prirodzenom prostredí.

Iný spôsob, ktorý už v súčasnosti používajú aj poľovníci či ochranári veľmi často, sú fotopasce umiestnené na vytipovaných miestach uprostred lesa. Tie sú nenápadné s funkciou neviditeľného blesku, ktorý zver neplaší, a môžu nahrávať video i fotografovať po tom, čo zaznamenajú tepelný pohyb v okolí.  

Vábničky, vnadidlá a pasce

Najmä pre organizované pozorovanie pre väčšie skupiny, ak ide napr. o netopiere, sa môžu využívať špeciálne pasce, ktoré zvieraťu neublížia, ale udržia ho v určitom priestore. Sú to napr. siete, klietky a pod.

Vábničky sa využívajú na prilákanie zvieraťa špecifickým zvukom. Sú to často jednoduché a malé predmety, ktoré ľahko uložíte do vrecka alebo zavesíte za opasok. Existuje mnoho druhov, ktoré naozaj fungujú.

Iným spôsobom funguje tzv. vnadidlo. To často využívajú poľovníci aj na prikrmovanie zveri, aby prilákali zvieratá na dané miesto. Využívajú sa však aj v priestoroch fotopascí a všade tam, kde chceme zvieratá nalákať, aby sme ich mohli pozorovať.  

Literatúra

Skúsení ornitológovia to všetko možno nosia v hlave, ale bežní milovníci prírody ani zďaleka nemôžu ovládať všetky druhy vtákov, ktoré je možné v danej oblasti pozorovať. Preto sa pre turistické pozorovanie často využívajú encyklopédie alebo iné materiály, ktoré obsahujú presné fotografie či kresby vtákov aj so základným popisom. Je dobré vedieť, čo pozorujete.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: ibo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM