ELA Rôzne

Do Európy mieria púštne kobylky. Invázia môže spôsobiť katastrofu!

Púštne kobylky boli pred pár mesiacmi extrémne premnožené najmä v Afrike, kvôli vhodným poveternostným podmienkach. A teraz mieria na náš kontinent.

Ilustračný obrázok k článku Do Európy mieria púštne kobylky. Invázia môže spôsobiť katastrofu!
Zdroj: TASR

Vo februári tohto roka sa púštne kobylky naplno zahryzli do východnej Afriky. Chudobné africké krajiny s nimi majú problémy každý rok, tohtoročná sezóna ale bola rekordná. Spôsobili to vhodné poveternostné podmienky, ktoré boli doslova rajom pre rozmnožovanie kobyliek.

150 kilometrov za deň

Roje kobyliek zničili plodiny v Somálsku a Etiópii. Išlo o najväčší útok púštnych kobyliek za 25 rokov. Kobylky pustošili plodiny aj v Keni, kde zaznamenali najväčšiu inváziu za 70 rokov. Informoval o tom časopis National Geographic.

Neskôr ich už registrovali v Ugande, v severnej Tanzánii, ale aj v juhozápadnej Ázii, najmä v severozápadnom Pakistane.

Kobylky môžu preletieť aj 150 km za jeden deň.

Kobylky sú pohromou nielen pre poľnohospodárov, ale pre ľudstvo, keďže len na čiernom kontinente dokážu spôsobiť hladomor miliónov ľudí.

Zahryznú sa do Európy?

Nebezpečné púštne kobylky podľa najnovších informácií zamierili na náš kontinent a už vyčíňajú na juhu Európy. Obrovské roje púštnych kobyliek spôsobili devastáciu poľnohospodárskych plodín na Sardínii. Nekoľko starostov v regióne už vyhlásilo stav prírodnej katastrofy a vyzvalo na okamžitú akciu.

„Ide o najzávažnejšiu inváziu tohto typu v histórii za posledných 70 rokov. Epicentrum tvoria sardínske oblasti Orani, Ottana a Bolotana v Tirso Valley. Kobylky zatiaľ spustošili približne 13-tisíc hektárov pôdy,“ informuje iMeteo.sk.

Invazívny hmyz prišiel z Blízkeho východu a Afriky, kde už 23 krajín malo podobné problémy. Kobylky spôsobili škody obrovských rozmerov.

Je veľmi pravdepodobné, že roje kobyliek budú postupovať aj do iných európskych oblastí.

Cyril Ferrand z Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) uviedol, že treba urýchlene zaviesť kontrolné operácie a použiť pesticídy, inak by sa situácia mohla vymknúť spod kontroly a štyri milióny ľudí by nevedelo nakŕmiť svoje rodiny.

„Ak nemáme pesticídy, naše lietadlá nemôžu lietať a postrekovať a ak nedokážeme tieto roje zvládnuť, budeme mať veľké škody na úrode,“ uviedol odborník Ferrand.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM