ELA Kultúra

Do kín prichádza film Kuciak: Vražda novinára. Verejnosti odhaľuje doteraz NEZNÁME skutočnosti

Koprodukčný dokumentárny film s názvom Kuciak: Vražda novinára mieri do slovenských kín.

Ilustračný obrázok k článku Do kín prichádza film Kuciak: Vražda novinára. Verejnosti odhaľuje doteraz NEZNÁME skutočnosti
Zdroj: Rastislav Búgel

Vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vo februári 2018 otriasla (nielen) celým Slovenskom.

Nezverejnené výpovede

Snímka režiséra Matta Sarneckého bude mať premiéru 23. februára 2023, krátko po 5. výročí vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Film odkrýva doteraz nezverejnené výpovede svedkov, dôkazy a exkluzívne informácie, píše portál Aktuality.sk.

Svetovú premiéru mal dokument v máji na kanadskom festivale dokumentárnych filmov Hot Docs a európsku premiéru na tohtoročnom filmovom festivale v Karlových Varoch.

„Verím, že vďaka tomuto prípadu diváci pochopia, že zmena je možná, aj keď tomu neveríme a sme frustrovaní z toho, ako sa situácia vyvíja. No zmena je naozaj možná a je len na nás, či pôjde o zmenu k lepšiemu, alebo nie,“ dodáva novinárka Pavla Holcová, ktorá je kľúčová postava filmu.

Holcová spolupracovala s Jánom Kuciakom krátko pred jeho smrťou. Jej meno zarezonovalo niekoľko dní po vražde, keď uverejnila posledný článok, na ktorom s Kuciakom pracovala: článok, ktorý spája taliansky organizovaný zločin s vtedajším slovenským premiérom Robertom Ficom.

Korupcia a sila žurnalistiky

Po vražde na Slovensku vypukli najväčšie protesty od pádu komunizmu, ktoré požadovali Ficovo odstúpenie. Nakoniec boli Robert Fico a policajný prezident, ktorý dohliadal na vyšetrovanie Kuciakovej vraždy, nútení odstúpiť zo svojich funkcií.

Film vznikol v produkcii spoločnosti Final Cut for Real v koprodukcii s Organized Crime and Corruption Reporting Project a so spoločnosťami Frame Films a For Got Fat Productions.

Film je príbehom vraždy mladých snúbencov len pár mesiacov pred svadbou a odhaľuje nové skutočnosti, ktoré boli pre verejnosť doteraz neznáme.

Režisér Matt Sarnecki vysvetľuje, prečo sa ho rozhodol nakrútiť. Film opisuje ako „nikdy predtým nevidený plán fungovania korupcie a svedectvo o sile žurnalistiky. To je tá najdôležitejšia časť príbehu a zároveň Jánov odkaz – niečo, na čo nechcem, aby svet zabudol. Náš dokument je naliehavou pripomienkou rizík, ktorým čelia novinári, a tiež toho, že slobodná tlač funguje ako ochrana demokracie“.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM