Ľubomír Hudačko Zo Slovenska

Doprajte si zážitok: 3 náučné chodníky v okolí Prešova, ktoré vás dostanú

Vybrali sme 3 náučné chodníky v okolí Prešova, ktoré radíme zažiť. Vo všetkých troch prípadoch pritom ide o nenáročné prechádzky, ktoré zvládnu i neturisti.

Ilustračný obrázok k článku Doprajte si zážitok: 3 náučné chodníky v okolí Prešova, ktoré vás dostanú
4
Galéria
Zdroj: Klub prešovských turistov

Rozhodne sa po nich oplatí merať cestu. Prinášame vám tri tipy na náučné chodníky v okolí Prešova. Vo všetkých troch prípadoch ide pritom o nenáročné prechádzky, ktoré zvládnu aj neturisti. Ak patríte medzi tých, ktorí by sa radi vybrali na ľahkú turistiku a strávili čas na čerstvom vzduchu, nechajte sa inšpirovať…

Alena Bodnárová ako predsedkyňa Klubu prešovských turistov (KPT) nám sprostredkovala informácie, ktoré sa milovníkom pohybu na čerstvom vzduchu môžu hodiť. V blízkom okolí Prešova je totiž mnoho možností, kde takto stráviť príjemné chvíle. Tentoraz sme sa zamerali na náúčné chodníky, v článku vám prinášame konkrétne info o troch. Na týchto vybraných náučných chodníkoch môžete spoznať krásy vytvorené prírodou aj ľudskými rukami.

„Pri výbere som sa riadila mottom: Milí návštevníci, až vstúpite touto bránou prírody spoznávajte, relaxujte, učte sa. Nech je pre vás les oázou nových myšlienok a pocitov a nech vás po krásach prírody stále sprevádzajú tieto slová: "Chytil som motýľa – uhynul mi, odtrhol som kvietok – zvädol mi. Vtedy som pochopil, že prírody sa nemám dotýkať rukami, ale iba srdcom,“ prezradila Bodnárová, ktorá nám ďalej priblížila informácie o spomínaných náučných chodníkoch.

Lesný náučný chodník Sigord

Náučný chodník (ďalej NCH) sa nachádza neďaleko Prešova v rekreačnej oblasti Sigord, na jeho začiatok (dobre označený ) sa dostanete po ceste od vodnej nádrže Sigord, pôjdete po ceste až k odbočke k prameňu Sisi, ale neodbočíte doľava, ale vpravo – a už uvidíte vstupnú bránu NCH. Pôjdete po značke NCH, zvolíte si dĺžku a náročnosť trasy: buď nenáročný – detský – jednookruhový – 2900 m, alebo stredne náročný – letný (peši a bicykel), textový, grafický s exponátmi – 3000 m.

„Na všetkých trasách sú oddychové zóny – studničky, altánky, ohniská, lavičky. Na trasách a na informačných tabuliach a stanovištiach uvidíte mnoho zaujímavého vytvoreného prírodou, ale aj ľudskými rukami, načriete do histórie lesníctva, uvidíte pozostatky lesnej železničky, plavebného vodného kanálu. Budete obdivovať pekne upravený Pamätný háj kráľovnej Alžbety zvanej Sisi, Sigordský háj lesných drevín a tiež sa dozviete veľa o súčasnom lesníctve – ako funguje lesné skôlkárstvo, výchova porastov, poľovníctvo, starostlivosť o zver, školy v prírode,“ uvádza predsedkyňa KPT.

Náučný chodník Kendickým chotárom

Tohto roku pribudol v okrese Prešov – v Šarišskej vrchovine – aj náučný chodník Kendickým chotárom. Osobným vlakom sa odveziete do obce Kendice, vystúpite na železničnej stanici a už ste na začiatku chodníka. Celý chodník meria 7,7 km, je dobre značený značkou NCH. Je nenáročný, prístupný všetkým milovníkom prírody, aj tým menej fyzicky zdatným, aj rodinám s deťmi (nie s kočíkmi, ale veď sú nosiče). Pôjdete po nespevnenej ceste, ale aj po asfaltke, po lese a po lúkach.

„Po ceste sa môžete na šiestich informačných tabuliach dozvedieť niečo o histórii železničnej stanice v Kendiciach, o histórii obce Kendice, o prírode v Kendickom chotári, kde je množstvo lesných čistiniek, studničiek, lúk a pasienkov. Na vrchole náučného chodníka prídete ku Kendickému krížu, kam Kendičania vykonávajú v septembri púť a turisti si tu začiatkom novembra pripomínajú turistov, ktorí už nie sú medzi nami,“ priblížia pre náš portál Bodnárová.

Náučný chodník Zbojnícky hrad

Veľmi príjemná je cesta z Ruskej Novej Vsi na Zbojnícky hrad (zvaný aj Soľnohrad). Dĺžka tohto NCH je len 1,3 km, dá sa prejsť pohodlným krokom za 30 minút. Cestou sa presvedčíte, aké vodné bohatstvo túto cestu lemuje. V šarišskom regióne, ktorý má najviac hradných zrúcanín, je práve táto hradná cesta na vodu najbohatšia.

„NCH má osem tabúľ a začína sa pri konečnej autobusovej zastávke v Ruskej Novej Vsi pri vodojeme. Vodojem bol postavený v roku 1936 ako v prvej obci Prešovského okresu a slúži dodnes. Z odtoku sa môžu osviežiť turisti, rovnako aj z troch studničiek,“ znejú ďalšie informácie. NCH sa končí na hradnom brale pri tabuli s panoramatickým výhľadom, na ktorom sú označené názvy pohorí a vrchov. Cesta na hrad je postupne upravovaná tak, aby bola priechodná aj pre rodiny s kočíkmi a cyklistov. „Po zdolaní tejto cesty vám určite zostane dostatok síl na pokračovanie na „druhú stranu“ – po červenej turistickej značke k chate Sova, chate Fricka, potom pokračujete po modrej k prameňu Šťavica až na Sigord,“ zakončila Bodnárová. Tak čo, necháte sa inšpirovať?

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Foto: archívne

OBRAZOM: Aj takéto pekné výlety si môžete dopriať v okolí Prešova
4
Galéria
Zdroj: Klub prešovských turistov
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM