Barbara Dallosová Regióny

Kremnica ako mekka medailérov: Poctu im vzdá špeciálna výstava

Kremnica je s medailérstvom úzko spätá. V práve tu chystajú exkluzívnu prehliadku domáceho medailérskeho umenia.

Ilustračný obrázok k článku Kremnica ako mekka medailérov: Poctu im vzdá špeciálna výstava
Zdroj: TASR

Reprezentatívnu prehliadku súčasného medailérskeho umenia na Slovensku predstaví výstava Slovenská medaila 2010 – 2015, ktorú si verejnosť bude môcť v Galérii NBS – Múzea mincí a medailí v Kremnici pozrieť od 28. septembra do 18. novembra.

,,V roku 2015 uplynulo 25 rokov od založenia Združenia medailérov Slovenska, ktoré je aktívnou súčasťou slovenskej výtvarnej obce. Medailérska tvorba s presahom do drobnej plastiky získala vo svete v priebehu 20. storočia rovnocenné postavenie s elitnými výtvarnými disciplínami, ako je sochárstvo, maľba," informovala Erika Haas Kianičková, odborný referent propagácie múzea.

Naši medailéri na svetových výstavách

Členovia Združenia medailérov Slovenska sa už roky pravidelne a veľmi úspešne prezentujú na podujatiach doma aj v zahraničí. Príkladom sú svetové výstavy medailérskej tvorby FIDEM, spoločné konfrontácie medailérov krajín Vyšehradskej štvorky či medzinárodné umelecké sympóziá. Aj na Slovensku však existuje bohatá tradícia spoločných medailérskych prehliadok siahajúca do 80. rokov 20. storočia.

Najvýznamnejšími cyklickými výstavami boli Kvadrienále medailí (1985, 1989 a 1993) a výstavy Slovenská medaila (1983 a 1987) organizované Múzeom mincí a medailí v Kremnici. A práve na ne nadviazali reprezentatívne členské výstavy Združenia medailérov Slovenska, ktoré sa uskutočnili v rokoch 1990, 1995, 2005 a 2011.

PREČÍTAJTE SI: Pestrá história platidiel: Naši predkovia platili mušľami i kožou

41 autorov

,,Dvadsiate piate výročie vzniku Združenia medailérov Slovenska je dôvodom, ale aj autorskou potrebou jeho členov na zorganizovanie ďalšej reprezentatívnej výstavy Slovenská medaila 2010 – 2015. Opäť by malo ísť o exkluzívnu prehliadku domáceho medailérskeho umenia, na ktorej združenie umožní prezentovať sa tvorbou za ostatných päť rokov nielen jeho súčasným, ale aj bývalým členom či hosťom," objasnila Haas Kianičková.

Malá spomienka je venovaná aj autorom, ktorí za ostatných päť rokov navždy opustili umelecké rady. Na výstave sa tak predstaví 41 autorov. Gro výstavy tvoria liate medaily a plakety, svoje zastúpenie však má aj medaila razená, tepaná alebo rytá, výberovo drobná plastika či miniatúrny objekt, a tiež pamätné a zberateľské mince.

Premiéra výstavy sa konala v letných mesiacoch v Bratislave v dvoch výstavných priestoroch. V Lapidáriu na Bratislavskom hrade boli prezentované medaily, pamätné a zberateľské mince. V Galérii Umelka sa zas členovia Združenia medailérov Slovenska predstavili svojou sochárskou tvorbou. Výstava v Kremnici priblíži autorov výberovo v obidvoch polohách. K výstave bol tiež vydaný reprezentatívny katalóg v koncepcii kurátoriek výstavy Ľuby Belohradskej a Márie Horváthovej.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM