Prokop Slováček Správy

Ocitli ste sa v zahraničí v núdzi? Čo by ste mali vedieť pred cestou

Tragická nehoda autobusu v Srbsku pripomenula fakt, že na cesty do zahraničia sa treba vhodne pripraviť. Kto môže pomôcť vám, a ako môžete pomôcť vy, keď sa ocitnete v krízovej situácii?

Ilustračný obrázok k článku Ocitli ste sa v zahraničí v núdzi? Čo by ste mali vedieť pred cestou
Zdroj: TASR

Počas leta cestujeme do zahraničia hojnejšie ako inokedy, cesty sú preplnené, vodiči často unavení. Riziko, že sa dostaneme do krízovej situácie, alebo sa staneme účastníkom dopravnej nehody je väčšie.

Aké sú odporúčania ministerstva zahraničných vecí pred cestou do zahraničia? Ako riešiť krízový stav či inú núdzovú situáciu?

Pred cestou

Zabezpečte si vhodné cestovné poistenie. V dostatočnom predstihu si skontrolujte platnosť a neporušenosť cestovného dokladu. Majte pri sebe kontaktné údaje na slovenské zastupiteľské úrady na trase vašej cesty, ktoré sú uverejnené na webovej stránke www.mzv.sk.

PREČÍTAJTE SI AJ: VIDEO: V Srbsku havaroval autobus, piati Slováci neprežili! Ministerstvo posiela vládny špeciál

ICE kontaktné čísla na rodinu

Vložte si do vašeho mobilného telefónu pod skratkou ICE (In case of emergency) kontakty na blízke osoby, ktorým možno v prípade mimoriadnej udalosti, ako je dopravná nehoda či prírodná katastrofa, zavolať.

Svetobežka v mobile

Ministerstvo zahraničných vecí ponúka pre vaše mobily bezplatnú aplikáciu s názvom SVETOBEŽKA. Je rozdelená na 6 hlavných sekcií: V núdzi v zahraničí, Registrácia pred cestou, Cestovanie, V čom spočíva konzulárna pomoc, Stredisko pre pomoc občanom, Slovenské zastupiteľstvá.

Aplikácia je dostupná na stiahnutie zdarma na portáloch play.google.com, respektíve itunes.apple.com/sk a funguje aj v režime offline, čo znamená, že na jej používanie nie je potrebné permanentné internetové pripojenie.

Registrujte sa

Ministerstvo zahraničia odporúča všetkým občanom Slovenska, ktorí opúšťajú územie republiky, aby sa pred cestou registrovali prostredníctvom jeho webovej stránky. Tieto informácie môžu byť kľúčové pre poskytnutie včasnej a účinnej pomoci našim občanom v núdzi.

Môže sa tiež hodiť

Nenoste všetky doklady spolu s cestovným pasom. Vyhotovte si dve fotokópie dátovej strany cestovného pasu. Jednu kópiu nechajte u svojich príbuzných alebo priateľov, ktorých môžete v prípade núdze rýchlo kontaktovať a druhú kópiu majte počas cesty pri sebe, oddelene od cestovného pasu.

PREČÍTAJTE SI AJ: Ako autobusové nehody zasiahli našich dovolenkárov? Niektorí sa nevrátili zo svadobnej cesty

Prvá pomoc – nezabudli ste?

Zopakujte si čo viete o poskytnutí prvej pomoci, prípadne si aspoň s pomocou internetu osviežte svoju pamäť, čo treba robiť. Správnym zásahom môžete zachrániť ľudský život.

V prípade núdze

Kontaktujte asistenčné služby svojej poisťovne, zástupcov cestovnej kancelárie. V prípade nedostupnosti zastupiteľského úradu, generálneho alebo honorárneho konzulátu Slovenskej republiky v danom teritóriu môžete požiadať o poskytnutie pomoci diplomatické alebo konzulárne zastúpenie iného členského štátu EÚ.

Ako môže pomôcť ministerstvo zahraničných vecí?

  • Môže informovať najbližších príbuzných v prípade nehody alebo úmrtia a odporučiť nevyhnutné postupy. Na základe znalosti miestnych pomerov poradiť ako postupovať v podobných situáciách
  • v prípade potreby sprostredkovať adresy charitatívnych organizácií (nocľah, strava)
  • v prípade straty finančných prostriedkov poskytne informácie o možnostiach ich zabezpečenia
  • sprostredkovať styk s miestnymi úradmi, políciou, orgánmi činnými v trestnom konaní, osvedčí pravosť kópii, listín, podpisov, pečiatok
  • kontaktovať príbuzných alebo známych, ktorí vám môžu poslať peniaze, alebo poradiť, ako peniaze poslať
  • odporučiť miestnych advokátov, lekárov alebo tlmočníkov

Čítajte aj: Záchranár radí: Čo robiť, keď ste svedkom nehody?

Ako môžete pomôcť vy?

  • Môžete spísať zoznam občanov SR, ktorí sú v rovnakej krízovej situácii – v jednej hale, v skupine, ich telefónne čísla a kontakty Slovensko. Zoznam poskytnite konzulovi, službe na ministerstve, alebo delegátovi cestovnej kancelárie, ktorý ho postúpi ďalej
  • Nahlásiť nezvestných, zranených alebo mŕtvych, deti, staršie osoby, postihnutých a chorých ľudí bez sprievodu, členov skupiny s ďalšími obmedzeniami a problémami
  • Venovať zvýšenú pozornosť tým členom skupiny, ktorí znášajú situáciu s väčšími problémami
  • Zvoliť hovorcov skupiny, u ktorých sa budú zhromažďovať informácie od konzula, diplomatickej služby, delegátov, miestnych zložiek a pod.
  • Čo najdlhšie udržiavať možnosť spojenia prostredníctvom mobilných telefónov. Za týmto účelom koordinovať ich zapínanie a vypínanie v skupine tak, aby sa naraz nespotrebovali všetky batérie a kredity.
  • Nahlásiť konzulovi a diplomatickej službe ministerstva, cez ktorý mobil práve budete komunikovať. Príbuzní môžu na tento mobil volať po dohode s diplomatickou službou.
  • Včas si dobiť na mobile kredit, alebo o to požiadať príbuzných či známych.
  • Nevydávať sa na žiadnu cestu či výlet bez plne dobitého energetického zdroja používaného komunikačného prostriedku.

Ilustračné foto – tasr

Prva pomoc pri dopravnej nehode
1
Galéria
Rady pred cestou do zahraničia
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM