Správy

Ako autobusové nehody zasiahli našich dovolenkárov? Niektorí sa nevrátili zo svadobnej cesty

Bulharsko, Chorvátsko, Srbsko a Rumunsko. Na dovolenku do týchto krajín cestuje autobusovými zájazdmi mnoho Slovákov. Nehoda pri meste Aleksinac nebola prvá, pri ktorej v Srbsku zomreli naši občania. Na vine boli aj nezodpovední vodiči.

Ilustračný obrázok k článku Ako autobusové nehody zasiahli našich dovolenkárov? Niektorí sa nevrátili zo svadobnej cesty
Zdroj: TASR

Presne v polovici júla v roku 2007 havaroval v Srbsku autobus plný slovenských turistov, ktorí sa vracali z dovolenky v Bulharsku. Nehoda sa stala na diaľnici medzi srbskými mestami Belehrad a Niš pri meste Jagodina. Zo 60 pasažierov sa zranilo šesť, z toho traja ľahko a troch museli hospitalizovať.

Nehody v Srbsku

Takmer presne o rok traja ľudia utrpeli zranenia pri havárii autobusu prevážajúceho slovenských turistov, ku ktorej došlo pri srbskej Subotici. Jedna 35-ročná Slovenka po prevoze do nemocnice zomrela. Nehoda sa odohrala okolo 03.30 h, teda v rovnakom čase ako dnešná nehoda. Dôvodom nehody bolo riskantné prebiehanie oproti idúceho vozidla, do ktorého zavadil slovenský autobus.

Čítajte aj: VIDEO: V Srbsku havaroval autobus s dovolenkármi, piati Slováci neprežili!

Do tretice, v októbri 2014 došlo k nehode autobusu cestovnej kancelárie Aeolus, keď na srbskej diaľnici Belehrad – Niš pri Vrčine turistický autobus zo Slovenska narazil do nákladného auta s návesom. Sedem z ôsmich zranených z havarovaného slovenského autobusu v Srbsku prepustili po vyšetrení z nemocnice a spolu s ďalšími cestujúcimi sa vrátili na Slovensko.

Tragická svadobná cesta

Smutný bol aj september 2007. Neďaleko rumunského mesta Giurgiu došlo k nehode vozidla s poľskou štátnou poznávacou značkou, ktorý mala prenajatý slovenská cestovná kancelária. Autobus smerujúci do Bulharska zišiel z cesty a spadol do priekopy.

Výsledky vyšetrovania ukázali, že vozidlo išlo bez prestávky minimálne desať hodín a vodič zrejme za volantom zaspal.

Obeťami boli manželia zo Slovenska, ktorí išli na svadobnú cestu do Bulharska, a poľský vodič. Zranilo sa 11 slovenských občanov, z toho dvaja vážne.

Takisto september ale o rok neskôr. Krátko pred 06.00 h ráno pri chorvátskom meste Gospič havaroval slovenský autobus smerujúci z Košíc do chorvátskeho mesta Vodice. Autobus zišiel z diaľnice medzi mestami Split a Záhreb. Zdemoloval asi 20 metrov dlhý pás zvodidiel a následne čelne narazil do betónového stĺpa mosta.

Vo vozidle bolo 49 prevažne starších cestujúcich. Tragická nehoda si vyžiadala 16 obetí na ľudských životoch vrátane oboch šoférov. Na mieste nehody zomrelo 14 ľudí, dve osoby zraneniam podľahli neskôr v nemocnici.

Autobus plný detí

Šťastie n nešťastí mali v marci 2009 slovenské deti. Poschodový autobus, ktorý prepravoval 45 školopovinných žiakov a trojčlenný sprievodný personál z Bystrice na divadelné predstavenie, havaroval v dolnosliezskom meste Swidnica, na juhozápade Poľska. Príčinou bol vodičov zlý odhad výšky železničného viaduktu, pod ktorý sa s poschodovým vozidlom nezmestil. Poranenia rôzneho stupňa utrpelo celkove 30 detí.

Čítajte aj: Skôr ako si zbalíte kufre, myslite na Svetobežku. Pomôže aj tam, kde nefunguje internet

O tri mesiace neskôr pri havárii autobusu so slovenskými študentmi sa v Rakúsku zranilo najmenej 37 ľudí. V autobuse cestovalo 48 študentov zo Strednej školy podnikania v Senici, ktorí sa vracali zo školského výletu v Taliansku. K havárii došlo asi o 06.00 h. ráno na diaľnici A2 v Štajersku medzi Mooskirchenom a Liebochom v smere na Graz. Príčinou havárie autobusu bol zrejme mikrospánok 41-ročného vodiča. Autobus patril českej prepravnej spoločnosti.

Čítajte aj: Naše cesty sú osudné aj politikom: Pre niektorých bez zranení, pre iných posledná jazda

Autobusove nehody
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM