Lucia Lauková Správy Regióny

Odstraňujú následky po zosuve na hradnom kopci: Svah spevnia mikropilóty, FOTO

Porucha vodovodného potrubia spôsobila ešte vo februári zosuv pôdy pod Nitrianskym hradom. Vodári musia škody odstrániť.

Ilustračný obrázok k článku Odstraňujú následky po zosuve na hradnom kopci: Svah spevnia mikropilóty, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR

Odstraňovanie následkov po poruche verejného vodovodu už prebieha. Koncom apríla sa začalo so spevňovaním miesta na Samovej ulici. Ako uviedla Margita Kršáková, riaditeľka Odštepného závodu Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti v Nitre, postupuje sa podľa projektovej dokumentácie.

Trvanie prác

K zosuvy pôdy došlo ešte vo februári, keď sa pre poruchu na vodovodnom potrubí zrútila časť svahu do dvorov rodinných domov na Podzámskej ulici.

Trvanie prác odhadujú vodári na 3 až 4 týždne. Záležať bude od vhodných poveternostných podmienok.

„V PD (projektovej dokumentácii, pozn. redakcie) sú stanovené presné postupy a materiály, ktoré budú použité. Len pre zaujímavosť, navŕtaných bude 25 ks mikropilót do hĺbky viac ako 10 metrov,“ prezradila riaditeľka Odštepného závodu v Nitre Margita Kršáková.

Pri výkopoch aj pyrotechnici

Pri zahájení prác museli vodárne vopred ohlásiť aj pyrotechnikov, ktorí podľa slov Margity Kršákovej dané územie preverili a poučili pracovníkov, ako postupovať v prípade nájdenia podozrivých predmetov. Pri výkopových prácach bola totiž za záhradou rodinného domu nájdená munícia. Ako vtedy informovala polícia, pyrotechnik po prehliadke miesta uviedol, že ide o leteckú bombu z 2. svetovej vojny s hmotnosťou 50 kg, ruskej výroby.

„V priebehu prác pyrotechnici ešte niekoľko krát prídu územie skontrolovať,“ dodala riaditeľka Odštepného závodu v Nitre Margita Kršáková.

Odstránenie zeminy

Odpratávanie zosunutej zeminy a následkov havárie z pozemkov nehnuteľností na Podzámskej ulici plánujú vodárne začať v 19. týždni. „Vypratávanie je podmienené zastabilizovaním svahu zo Samovej ulice, aby neprišlo k prípadným zosuvom zeminy na pozemky nehnuteľností,“ vysvetlila Margita Kršáková riaditeľka Odštepného závodu Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti v Nitre.

V galérii si pozrite fotografie z prác na hradnom kopci, zachytené 7. mája 2019!

Odstraňovanie následkov po zosuve na hradnom kopci
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM