Zo zahraničia

Podpis obrannej dohody: Slovensku zablahoželal aj americký minister zahraničných vecí

Ratifikácia dohody o obrannej spolupráci zarezonovala aj v Spojených štátoch. Vyjadril sa k nej aj samotný minister zahraničných vecí USA.

Ilustračný obrázok k článku Podpis obrannej dohody: Slovensku zablahoželal aj americký minister zahraničných vecí
Zdroj: TASR/AP

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu zablahoželal Slovensku k ratifikácii dohody o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi. Informuje o tom TASR na základe Blinkenovho príspevku na Twitteri.

„Blahoželáme Slovensku k ratifikácii dohody o obrannej spolupráci. Táto dohoda zlepší obrannú spoluprácu a podporí bezpečnejšie Slovensko,“ napísal Blinken a dodal, že dokument znamená potvrdenie záväzku USA k spolupráci so spojencami v NATO.

Dohodu s USA v stredu schválil slovenský parlament a ešte v ten istý deň ju ratifikovala aj prezidentka Zuzana Čaputová.

V Národnej rade SR za dohodu hlasovalo 79 poslancov zo 140 prítomných, proti bolo 60 poslancov. Dohoda má umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Dohoda by mala platiť desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ilustračné foto

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM