Barbara Dallosová Futbal

Pohronie vstalo z popola a ovládlo tabuľku: Tréner Urgela o tajomstve úspechu

Žiarske áčko zažíva zlaté časy. O atmosfére v kabíne ale aj o hráčoch, o ktorých vraj ešte budeme počuť, sme sa rozprávali s trénerom Rasťom Urgelom.

Ilustračný obrázok k článku Pohronie vstalo z popola a ovládlo tabuľku: Tréner Urgela o tajomstve úspechu
Zdroj: FK Pohronie

Fanúšikovia majú dôvod na radosť a tím neskrýva spokojnosť. FK Pohronie sa môže pochváliť peknou sériou výhier a po šestnástom kole naše áčko svieti na čele tabuľky. Pýtali sme sa trénera Rastislava Urgelu.

Pohronie je po 16. kole na prvom mieste s náskokom štyroch bodov na Liptovský Mikuláš. Ako to v klube vnímate?

Naše tabuľkové postavenie nijako nepreceňujeme, tešíme sa z toho, ako stojíme, a naďalej poctivo pracujeme na zlepšovaní či už výkonnosti jednotlivcov alebo celého tímu. Berieme a vnímame to ako výsledok koncepčnej práce, ktorú sme začali od januára 2018 spolu so športovým riaditeľom Miroslavom Poliačekom, kolegom Milanom Nemcom a vedením FK budovaním nového mužstva.

Čo konkrétne sa v klube zmenilo, že ste zaznamenali takýto výrazný a aj výsledkovo badateľný posun?

Myslím, že odpoveď na túto otázku siaha na koniec minuloročnej jesennej časti, keď nám vedenie dalo dôveru a dohodlo sa so mnou a Milanom Nemcom na dlhodobejšej spolupráci v pozícii trénerov A-tímu. Veľa vecí sme museli zmeniť, prišlo množstvo vstupov, bez ktorých by sme neboli tam, kde sme dnes. Pripravili sme filozofiu a hernú koncepciu, kde by sa malo mužstvo za 2–3 roky nachádzať a postupy, ako to dosiahnuť. Nastavili a zmenili sme od základov tréningový proces, zaviedli hráčom power (silový) a prehab program (prevencia voči zraneniam), urobili dobrú, pestrú zimnú aj letnú prípravu, zvýšili objemy tréningov…

Najdôležitejším faktorom však bolo „urobiť“ kabínu, vybrať a doplniť typologicky vhodných hráčov do tímu s charakterom a mentalitou víťazov.

V neposlednom rade sme si však museli zadefinovať, akou hrou a herným štýlom sa chceme prezentovať. Už v jarnej časti minulej sezóny tím naznačil svoj potenciál, keď prvých sedem kôl nenašiel premožiteľa a hral útočný futbal. To bolo základom úspechu záchrany v súťaži a jesenná časť po vhodnom doplnení je len čerešničkou na torte pre nás všetkých, čo futbal v Žiari nad Hronom robíme.

Spomedzi šestnástich tímov ste doposiaľ inkasovali najmenej gólov – 12. Veľa zápasov ste vyhrali s rozdielom jedného gólu. Zrejme je to aj otázka disicplíny…

Bez discilpíny v kabíne a na tréningu nemôžete mať disciplínu ani na ihrisku v zápase. Nám sa o tom podarilo presvedčiť hráčov a tí sú na ihrisku koncentrovaní, disciplinovaní. Z toho a aj z nášho útočného herného prejavu pramení to, že súperom sa snažíme vtlačiť náš vlastný herný štýl založený na aktívnom, útočnom a agresívnom hernom futbale, čím máme potom menšie starosti v defenzívnych činnostiach. Hráme veľakrát na súperovej polovici s loptou na nohe, po strate sa snažíme o okamžitý pressing a aj preto majú súperi problém prekonávať našu obranu. Veď z hry sme napokon dostali iba tri góly zo všetkých tímov v súťaži, čo je najmenej.

A že vyhrávame veľakrát o gól je len preto, lebo máme v zadných radoch skúsenosť a hráme s jednou z najmladších ofenzív spomedzi všetkých tímov druhej ligy (Špyrka 19r., Pavúk 20r., Blahút 21r., Ďungel 25r., Košuda 18r., Vondryska 17r.). Títo hráči sa nám najčastejšie dostávajú do šancí, no ešte musia futbalovo dozrieť. Ich čas príde. Je v nich veľký potenciál.

Jesennú časť zakončíte domácim zápasom proti Lipanom. Cieľ je asi jasný – víťazstvo a upevniť si pozíciu lídra… Je to tak?

Samozrejme, nič iné ako tri body si nepripúšťame. Chceme opäť podať dobrý výkon a rozlúčiť sa s čoraz viac zaplnenými tribúnami víťazstvom, čím by sme zimovali s niekoľkobodovým náskokom pred ostatnými tímami. Zápas to však nebude jednoduchý, každé mužstvo sa chce na nás vytiahnuť. Očakávam veľkú defenzívu od Lipian, ale verím, že nájdeme správny kľúč na súpera z východu a budeme v domácom prostredí opäť úspešní.

Ako to vyzerá so zimnou prestávkou? Podarí sa vám káder udržať pokope, alebo sú už nejakí záujemcovia?

V zimnej prestávke si hráči oddýchnu a načerpajú silu do jarnej časti, ktorá bude krátka. Čaká nás v nej len trinásť majstrovských zápasov a chceme byť pripravení. Či sa nám káder podarí udržať pokope je otázne. Uvidíme podľa cieľov do jarnej časti od vedenia klubu. O viacerých je po výbornej jeseni záujem z klubov vyššej súťaže, takže uvidíme. Mená je však priskoro hovoriť, sústreďujeme sa ešte na posledné kolo a po ňom si k tomu interne určite sadneme. Verejnosť bude o tom v priebehu januára, prípadne februára, určite informovaná.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM