Správy

Historický moment v centre Žiliny: Odštartovala výstavba južného obchvatu, dopravu v meste to zmení na nepoznanie

Štyri roky má trvať výstavba diaľničného obchvatu Žiliny, ktorého základný kameň dnes poklepali v centre mesta. Podľa primátora Igora Chomu výstavbou južného diaľničného obchvatu mesto nebude trpieť a časom, po vybudovaní ďalších úsekov, zmizne zo Žiliny až 60 % dopravy.

Ilustračný obrázok k článku Historický moment v centre Žiliny: Odštartovala výstavba južného obchvatu, dopravu v meste to zmení na nepoznanie
Zdroj: TASR

„Dnes sme slávnostne začali výstavbu tohto kľúčového úseku na diaľnici D1. Verím, že v najbližšej dobe budeme začínať aj nasledujúce úseky. Čím sa dostávame k napĺňaniu nášho plánu rozostavať kompletne všetky úseky diaľnice D1 z Bratislavy do Košíc,“ skonštatoval minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Počiatek s tým, že bezprostredne nadväzujúci diaľničný úsek Višňové – Dubná skala by sa mal začať stavať do polovice tohto roka.

Jeden z najnáročnejších úsekov

Diaľničný úsek Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka je podľa generálneho riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Milana Gajdoša dlhý vyše 11 kilometrov. „V rámci neho budú postavené dva tunely a 11 mostov. Väčšina úseku je buď na mostných objektoch alebo v rámci tunela. Z tohto pohľadu ide o ak nie najnáročnejší, tak jeden z tých náročnejších úsekov. Cena vrátane rezervy je 427 miliónov eur bez DPH. Dĺžka výstavby v rámci zmluvy je 48 mesiacov, takže za štyri roky by mal byť daný motoristickej verejnosti do užívania,“ povedal Gajdoš.

Historická chvíľa pre kraj, Slovensko aj Európu

Začiatok výstavby južného diaľničného obchvatu Žiliny označil predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár za historickú chvíľu pre Žilinský kraj, Slovensko aj Európu. „Tento významný úsek diaľnice v tom najkritickejšom úseku, ktorý je medzi Žilinou a Martinom, pretože je rozdelený horstvom Malej Fatry, sa vždy odkladal. A pritom je to úsek, ktorý má európsky význam. Je to úsek, ktorý nám dnes spôsobuje obrovské problémy. Lebo pod Strečnom sú neustále nehody a kapacita tejto komunikácie už dávno nestačí,“ zdôraznil predseda ŽSK.

Zo Žiliny zmizne 60 % dopravy

Primátor Žiliny Igor Choma doplnil, že výstavbou južného diaľničného obchvatu mesto nebude trpieť. „Organizácia dopravy je riešená tak, aby sa nedotkla mestských komunikácií. Po dokončení diaľničných úsekov Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka, Višňové – Dubná skala a úseku diaľnice D3 Strážov – Brodno sa doprava v Žiline úplne odľahčí. Pretože zo Žiliny zmizne 60 % dopravy, a to bude citeľný prínos pre mesto,“ dodal Choma.

Očakávania sú veľké

Primátor Igor Choma dnes na Radnici mesta Žilina rokoval s ministrom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Jánom Počiatkom o dopravnej situácii v meste Žilina.

„Otvorene som požiadal pána ministra dopravy, aby sa s výstavbami diaľničných obchvatov v okolí mesta Žilina začalo čím skôr, pretože tie výrazným spôsobom po dopravnej stránke odľahčia naše mesto. Vďaka nim žilinské ulice nebudú nadmerne zaťažené tranzitnou dopravou s preplnenými križovatkami v dopravných špičkách, čo značne zlepší dopravu a život v meste. Po vybudovaní diaľničných obchvatov sa bude môcť pristúpiť k zmene organizácie dynamickej a statickej dopravy v Žiline. Taktiež očakávam, že naše mesto sa pre investorov stane zaujímavejším a v konečnom dôsledku to bude mať aj pozitívny dopad na životné prostredie,“ zhrnul výsledky stretnutia primátor mesta Žilina Igor Choma.

Konzorcium firiem Ovčiarsko

Úsek diaľnice D1 z Hričovského Podhradia po Lietavskú Lúčku stavia konzorcium firiem Ovčiarsko v zložení Doprastav, Strabag, Váhostav – SK a Metrostav. Ide o projekt spolufinancovaný z eurofondov v dvoch fázach a v rámci dvoch po sebe nasledujúcich programových období (Operačný program Doprava a Operačný program Integrovaná infraštruktúra). Celkový príspevok z eurofondov predstavuje vyše 375,8 milióna eur, pričom z aktuálneho finančného rámca eurofondov bude na projekt vyčlenených 190 miliónov eur, zvyšok bude dofinancovaný z nového programového obdobia.

zdroj: global24/tasr

Odštartovala výstavba južného obchvatu, doprava v meste sa zmení na nepoznanie
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM