Aktualizované ELA Správy Rôzne

POZOR na hroziace nebezpečenstvo! Mrznúci dážď a ľad môžu spôsobiť KATASTROFU na cestách

Počasie je na Slovensku ako na hojdačke, čo so sebou prináša veľmi nebezpečné javy.

Ilustračný obrázok k článku POZOR na hroziace nebezpečenstvo! Mrznúci dážď a ľad môžu spôsobiť KATASTROFU na cestách
Zdroj: Polícia SR - Prešovský kraj

Nasledujúce hodiny na naše územie dorazia ďalšie zrážky, ktoré môžu priniesť výrazne nebezpečenstvo, informuje iMeteo.sk.

Kalamita nás obíde, príde oteplenie

Našich západných susedov v nadchádzajúcich hodinách čaká výraznejšie sneženie, zatiaľ čo Slovensko zasiahne dážď, ale pozor! Dážď bude nebezpečný.

„V priebehu popoludnia a večera k nám síce už začne od juhozápadu zatekať teplejší vzduch, avšak ten sa bude dostávať najskôr predovšetkým do vyšších vrstiev atmosféry, zatiaľ čo v nižších bude stále studená vzduchová hmota. Tá sa premieša s teplým vzduchom až zajtra ráno,“ vysvetľuje iMeteo.

Nočné zrážky, ktoré prídu na naše územie, budú v nižších polohách zo sneženia rýchlo prechádzať do dažďa. Keďže bude chladno, tak kvapalné zrážky budú namŕzať.

Výstrahy

Druhostupňová výstraha pred tvorbou poľadovice je vo štvrtok od 22.00 h predbežne vydaná pre takmer celé Slovensko. Trvať má aj v piatok (16. 12.).

Meteorologička Nikoleta Hrušková už skôr upozornila, že na mnohých miestach sa môže vyskytnúť mrznúci dážď, pri ktorom sa bude tvoriť poľadovica. „Silnú poľadovicu očakávame v Trenčianskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji a na Spiši,“ povedala.

Okresy Banská Bystrica, Ružomberok, Brezno, Liptovský Mikuláš, Tvrdošín a Poprad môže potrápiť aj vietor na horách.

Prvostupňová výstraha je vydaná predbežne do piatkového popoludnia. Krátkodobo môže vietor na horách dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu, a/alebo priemernú rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu, čo je až víchrica.

Hrozí nebezpečná situácia

Mrznúci dážď včera zasiahol Bavorsko a spôsobil množstvo nehôd a problémy v energetike. Teraz sa podobná situácia očakáva na našom území.

Ešte večer sa môže aj v nižších polohách vyskytovať sneženie, no v noci od juhozápadu príde do nižších polôh dážď, ktorý bude aj namŕzať. Sneženie by stále malo pokračovať napríklad na Orave, či na Kysuciach.

Nočné zrážky by mali byť intenzívne. Mrznúce zrážky hrozia predovšetkým na západnom a strednom Slovensku a v neskorších hodinách aj na Spiši. Ľad môže obaliť elektrické a trakčné vedenia a súčasne obaliť aj konáre, ktoré sa môžu lámať.

Ilustračné foto

Zdroj: imeteo.sk/dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM