Svet Správy Zo zahraničia

Pred newyorské sídlo OSN položili 3758 batohov: Upozorňujú na detské obete konfliktov

Inštaláciu pozostávajúcu z 3758 školských batohov, položených na trávniku v radoch pripomínajúcich náhrobky, odhalili v nedeľu pred sídlom Organizácie Spojených národov (OSN) v New Yorku. Cieľom je upriamiť pozornosť na deti, ktoré prichádzajú o život v konfliktných zónach, informovala agentúra DPA.

Ilustračný obrázok k článku Pred newyorské sídlo OSN položili 3758 batohov: Upozorňujú na detské obete konfliktov
4
Galéria
Zdroj: TASR

Každý z batohov predstavuje jednu z detských obetí konfliktov, ktoré boli zaznamenané v roku 2018, uviedol v tlačovej správe Detský fond OSN (UNICEF). Inštalácia má byť podľa neho odkazom pre svetových lídrov pred nadchádzajúcou výročnou rozpravou Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

Výkonná riaditeľka fondu Henrietta Foreová pripomenula, že na pôde Valného zhromaždenia sa bude oslavovať 30. výročie prijatia Dohovoru o právach dieťaťa.

„Zatiaľ čo mnohé deti sa tento týždeň vracajú do škôl, upriamujeme pozornosť na tisíce detí, ktoré boli usmrtené v konfliktných zónach a ktorých tragickú stratu budú navždy pociťovať v ich domovoch, školských triedach a komunitách po celom svete,“ uviedla v zverejnenej správe.

V zónach konfliktov bolo vlani zabitých alebo zmrzačených vyše 12 000 detí, čo je najviac, odkedy začala OSN tieto počty sledovať a hlásiť.

V tohtoročnej správe generálneho tajomníka OSN o deťoch a ozbrojených konfliktoch sa uvádza, že ide len o overené prípady a skutočné čísla sú pravdepodobne oveľa vyššie.

Spomínaná inštalácia zostane na mieste do utorka. Vystavené modré batohy UNICEF budú následne využité tradičným spôsobom – na podporu vzdelávania detí.

Pred newyorským sídlom OSN osadili 3758 školských batohov
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM