MAK Lifestyle

Prelomový objav vedcov: Rakovinu vyliečia už za 14 dní

Nádej pre milióny ľudí. Izraelskí vedci našli spôsob, ako za štrnásť dní vyliečiť rakovinu pankreasu.

Ilustračný obrázok k článku Prelomový objav vedcov: Rakovinu vyliečia už za 14 dní
Zdroj: WIKIMEDIA COMMONS

Novú liečbu vyvinuli na prestížnej univerzite v Izraelskom Tel Avive. Funguje tak, že je schopná vyvolať rozklad rakovinových buniek pankreasu a zníži ich počet až o 90 percent. Informáciu priniesol The Jerusalem Post.

Stačili pri tom len dva týždne každodenného injekčného podávania malej molekuly známej ako PJ34.

Rakovina pankreasu pritom patrí medzi najťažšie liečiteľné typy rakoviny. Veľmi ťažko sa diagnostikuje a väčšina ľudí, ktorým je diagnostikovaná, nežije dlhšie než päť rokov.

Výskum vedený profesorkou Malkou Cohen-Armon a jej tímom bol nedávno publikovaný v časopise Oncotarget.

Konkrétne výskum prišiel na to, že keď sa molekula PJ34 podáva vnútrožilne, spôsobuje samodeštrukciu ľudských rakovinových buniek počas mitózy, čo je vedecký termín pre delenie buniek. Výskum sa uskutočnil za použitia xenograftov – transplantácie ľudských rakovinových buniek myši, ktorej bola znížená imunita.

Superrýchla liečba

Ako uvádza denník The Jerusalem post, po 14 dňoch podávania látky PJ34 nádor myši kompletne zmizol.

„Táto molekula spôsobuje anomáliu počas mitózy ľudských rakovinových buniek vyprovokujúc tým rapídnu bunečnú smrť,“ povedala prof. Malka Cohen-Armon.

Navyše to vyzerá tak, že PJ34 nemá žiaden vplyv na zdravé bunky, tým pádom nebol pozorovaný žiaden negatívny účinok. Myš naďalej rástla a priberala na váhe.

Liečba až o dva roky

Profesorka Cohen Armon spolu s vedeckým týmom neštudovali priamo, ako liečba dokáže predĺžiť život pacientov. Odstránením rakovinových buniek sa dá ale úplné vyliečenie predpokladať.

Ako dlho potrvá prechod od pokusov s myšami po pokusy na ľuďoch?

Odhaduje sa, že to potrvá približne dva roky pod podmienkou, že budú mať dostatočné financovanie projektu. Liečba sa postupne začne skúšať na prasatách a neskôr, ak pokusy dopadnú dobre, vedci si vyžiadajú povolenie od Správa potravín a liečiv, aby mohli túto metódu aplikovať aj na ľudí.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM