Lucia Lauková Rôzne

RADÍME: O potvrdenie na účely získania dvoch percent z daní treba požiadať čo najskôr

Neziskové organizácie a občianske združenia potrebujú na zapísania do zoznamu prijímateľov 2 % daní z príjmu potvrdenie. Mali by oň požiadať čo najskôr.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: O potvrdenie na účely získania dvoch percent z daní treba požiadať čo najskôr
Zdroj: TASR

Neziskové organizácie a občianske združenia, ktoré potrebujú získať potvrdenie na účely zapísania do zoznamu prijímateľov 2 % daní z príjmu, by o potvrdenie mali požiadať včas a nenechávať si to na poslednú chvíľu.

Je tak potrebné urobiť v týchto dňoch čo najskôr, aby pobočky poisťovne zariadili plynulé vybavenie žiadostí.

Nepotrebujete tlačivo

O potvrdenie stačí požiadať príslušnú pobočku Sociálnej poisťovne v mieste pôsobenia mimovládnych organizácií neformálnym podaním, nie je na to predpísané osobitné tlačivo. V žiadosti musí byť jednoznačne uvedený názov a IČO daného občianskeho združenia či neziskovej spoločnosti a zároveň v ňom treba uviesť aj spôsob doručenia potvrdenia – buď osobne v pobočke, poštou na adresu združenia (respektíve adresu štatutára združenia), alebo prostredníctvom portálu e-Slovensko.

O potvrdenie možno požiadať elektronicky cez kontaktný mail príslušnej pobočky, zverejnený na webovej stránke Sociálnej poisťovne, prípadne cez všeobecnú mailovú adresu – formulár na otázky. Použiť na tento účel možno aj všeobecný formulár uverejnený na webovej stránke. Potvrdenie vystavuje pobočka Sociálnej poisťovne bezplatne.

Zapísanie do zoznamu

„Potvrdenie pre mimovládne organizácie na zapísanie do zoznamu prijímateľov 2 % dane z príjmu nesmie byť staršie ako 30 dní. Slúži ako podklad, že dané občianske združenie či nezisková organizácia nemajú nedoplatok na poistnom na nemocenské poistenie, na poistnom na dôchodkové zabezpečenie a na poistení v nezamestnanosti. Ak nemajú pracovníkov v zamestnaneckom pomere, potrebujú od Sociálnej poisťovne získať potvrdenie o tom, že nie sú vedené v registri, a tým im ako zamestnávateľovi nevznikla odvodová povinnosť na nemocenskom a dôchodkovom poistení,“ informuje poisťovňa.

Posledný termín na zapísanie do zoznamu prijímateľov je 15. decembra.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM