Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Piatok bude slnečný, pripomíname si Svetový deň bez tabaku

Pranostika na dnes hovorí: "V máji všetko je v kvete, všetko sa veselí, i bača sa teší umytej puteri ." Meniny oslavuje Petronela a Petrana. Slnečno. Teploty 19 až 24 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Piatok bude slnečný, pripomíname si Svetový deň bez tabaku
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 11 až 8 a najvyššie denné 21 až 24 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 10 až 5 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 10 až 6 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Meniny má Petronela a Petrana

Ženské mená Petronela, Petrana majú latinský pôvod a ich význam je „pochádzajúca z rodu Petroniov“. Nositeľky na našom území ojedinelých mien oslovujeme Petra, Petranka, Peťka, alebo Nela.

Petronely a Petrany, ktoré oslavujú spolu meniny 31. mája, sú vášnivé ženy. Emotívnosť a túžba konať ich väčšinou doženú k extrémnym rozhodnutiam. Majú ale vysoko vyvinutú sebaovládaciu schopnosť, čo im umožňuje čeliť vypätým situáciám. Sú veľmi inteligentné a schopné naplno sa obetovať. Majú aj vrodený cit pre diplomaciu.

Napriek skvelej vitalite by si mali dávať pozor na zdravie, a to najmä na žalúdok.

Stalo sa doma

1863 – V Selciach pri Banskej Bystrici bol vysvätený Kostol sv. Cyrila a Metoda. Bol to prvý kostol na slovenskom území zasvätený slovanským vierozvestom.

1970 – V peruánskych Andách zahynulo 14 československých horolezcov, keď ich tábor zasypala lavína kameňov uvoľnená silným zemetrasením.

2017 – Plénum Ústavného súdu Slovenskej republiky (ÚS SR) potvrdilo, že amnestie udelené expremiérom Vladimírom Mečiarom a milosť udelená exprezidentom Michalom Kováčom svojmu synovi neplatia. Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) zrušili amnestie Mečiara a milosť exprezidenta Kováča 5. apríla 2017.

  • Ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka zvolili v New Yorku za predsedu 72. zasadnutia Valného zhromaždenia (VZ) Organizácie Spojených národov (OSN) zástupcovia členských štátov medzinárodnej organizácie. Funkciu vykonával do 17. septembra 2018.

Stalo sa vo svete

1279 pred n. l. – Ramzes II. (Veľký) sa stal egyptským faraónom.

1223 – Na rieke Kalke porazili mongolské vojská ruské kniežatá, čím sa začalo obdobie mongolského a tatárskeho vplyvu na vývoj pomerov v Rusku.

1578 – V Ríme (dnes Taliansko) objavili podzemné katakomby používané prvými kresťanmi.

1879 – Nemecký inžinier a vynálezca Werner von Siemens verejnosti predviedol prvú elektrickú lokomotívu.

1879 – V New Yorku (USA) otvorili slávnu Madison Square Garden.

1902 – Podpísaním dohody vo Vereenigingu sa skončila britsko-búrska vojna, v ktorej Británia stratila 5774 vojakov (ďalších 16 000 zomrelo na rôzne infekčné choroby) a Búri prišli o 4000 mužov.

1910 – Britská vláda spojila svoje kolónie Kapsko, Natal a pôvodné búrske štáty Oranžsko a Transvaal do Juhoafrickej únie so štatútom domínia, čím chcela dosiahnuť uzmierenie nacionálnych protikladov a zároveň ponechala Búrom kultúrno-politickú rovnoprávnosť, pričom ministerským predsedom sa stal vodca Juhoafrickej strany, ochotnej dohodnúť sa s Britániou, bývalý búrsky generál Louis Botha.

1916 – Pri severojutskom pobreží v úžine Skagerrak v Severnom mori sa začala prvá veľká námorná bitka prvej svetovej vojny (bitka o Jutsko). Postavilo sa proti sebe 21 lodí nemeckého námorníctva a 37 plavidiel britskej Grand Fleet. Bitka sa na druhý deň skončila, pričom sa potopilo 14 britských a 11 nemeckých vojnových lodí a zahynulo 6784 britských a 3039 nemeckých námorníkov.

1938 – Film „The Return of the Scarlet Pimpernel“ (Návrat Scarlet Pimpernelovej) bol prvým filmom, ktorý odvysielala televízia. Bola to americká televízia NBC.

1961 – V Pretórii oficiálne vyhlásili nezávislú Juhoafrickú republiku (JAR), ktorá vystúpila z Britského Spoločenstva národov (British Commonwealth of Nations). Jej prvým prezidentom sa stal Charles Robberts Swart.

1970 – Pri zemetrasení v peruánskom severnom Huascaráne (7,9 stupňa Richterovej stupnice – dovtedy najničivejšie zemetrasenie na americkom kontinente) zahynulo takmer 70.000 osôb, asi 600.000 stratilo strechu nad hlavou, 20 .000 ostalo nezvestných a 200 000 osôb sa zranilo. Najviac postihnuté boli andské mestá Yungay, Huaráz, Chimbote a okolité dediny.

2003 – Atentátnika Erica Roberta Rudolpha, ktorý v júli 1996 odpálil v Olympijskom parku v Atlante (USA) nálož a spôsobil smrť jednej ženy a zranenia viac ako stovky návštevníkov OH, sa americkej polícii podarilo zadržať v Murphy v štáte Severná Karolína. Zatknutý muž mal v roku 1997 odpáliť aj nálože pri ženskej klinike a istom klube pre homosexuálov v Atlante. Pátralo sa po ňom aj v súvislosti s útokom na ženskú kliniku v Birminghame v štáte Alabama z januára 1998. Rudolph patril odvtedy medzi 10 najhľadanejších páchateľov na zozname Federálneho úradu pre vyšetrovanie (Federal Bureau of Investigation – FBI).

2005 – Americký denník Washington Post zverejnil meno svojho informátora zo 70. rokov 20. storočia, ktorý pomohol odhaliť aféru Watergate. Bol ním vtedajší zástupca riaditeľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (Federal Bureau of Investigation – FBI) Mark Felt.

2007 – Vatikán nadviazal diplomatické vzťahy so Spojenými arabskými emirátmi (SAE). Vatikánu sa už podarilo vybudovať pozitívne diplomatické vzťahy s niekoľkými arabskými a moslimskými krajinami, vrátane Egypta a Kuvajtu.

2009 – Víťazom jubilejného 100. ročníka slávnych cyklistických pretekov Giro d'Italia sa stal ruský jazdec tímu Rabobank Denis Meňšov. Ten najrýchlejšie zvládol súhrnných 3456 km rozdelených do 21 etáp, pričom druhého v celkovom poradí Taliana Danila di Lucu predstihol o 41 sekúnd. Z tretieho miesta sa tešil di Lucov krajan, vrchársky špecialista Franco Pellizotti.

  • Amerického lekára Georga Tillera, ktorý dlhé roky vykonával potraty žien aj v pokročilom štádiu tehotenstva, zavraždili v meste Wichita v štáte Kansas. Tiller patril medzi aktivistov za neskoré potraty žien a jedného z málo amerických lekárov, ktorý takéto zákroky vykonával. Pred jeho klinikou sa od roku 1993 opakovane uskutočňovali protesty.

2010 – Deväť humanitárnych aktivistov zahynulo pri ozbrojenej zrážke s vojakmi, keď izraelské námorné sily zakročili proti flotile lodí pokúšajúcich sa prelomiť blokádu Gazy.

2011 – Experti z Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (International Agency for Research on Cancer – IARC), ktorá je súčasťou Svetovej zdravotníckej organizácie (World Health Organization – WHO) uviedli, že používanie mobilných telefónov môže zvyšovať riziko vzniku niektorých druhov rakoviny mozgu u ľudí.

2012 – V Egypte po vyše troch desaťročiach prestal platiť nepopulárny zákon o výnimočnom stave, ktorý poskytoval široké právomoci polícii pri zatýkaní podozrivých.

2014 – Rekordné dve miliardy vzhliadnutí dosiahla na webovej stránke YouTube pesnička a tanečná kreácia Gangnam Style juhokórejského rapového speváka Psy (vl. menom Pak Če-sang).

Skladba dňa

1948 Narodil sa John Bonham (vlastným menom John Henry Bonham), Redditch, Worcestershire, UK, hráč na bicích nástrojoch hard-rockovej skupiny Led Zeppelin. Táto formácia vznikla v septembri 1968, v januári 1969 vydali prvý album s názvom Led Zeppelin. Ešte v novembri 1969 vychádza veľmi úspešný album Led Zeppelin II, ktorý viedol americký aj anglický rebríček albumov. Rovnako úspešné boli pre skupinu 70. roky. Úspešné obdobie kapely skončilo skoro, keď 25. septembra 1980 John Bonham zomrel.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM