Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Svetový deň bez automobilov

Pranostika na dnes hovorí: "Slnko ešte bude hriať, ale kabát naporúdzi treba mať." Meniny oslavuje Móric. V nedeľu malá oblačnosť. Teploty 18 až 23 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Svetový deň bez automobilov
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné 20 až 23 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 8 až 3 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 8 až 4 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Meniny má Móric

Móricovia sú obdarení veľkou emotívnosťou.

Mužské meno Móric má latinský pôvod a jeho význam znie „pochádzajúci z Mauretánie“ (v Severnej Afrike). Na Slovensku sa stretávame s nositeľmi tohto mena zriedkavo a oslovujeme ich Móricko, Mórko.

Móricovia, ktorí majú meniny 22. septembra, sú obdarení veľkou emotívnosťou. V duši sú to komedianti, veľké zúfalstvo dokážu zahrať veľmi presvedčivo. Radi na seba pútajú pozornosť.

Zvyčajne obľubujú štúdium, ak má presný cieľ. Dobre budú pracovať len v prípade, keď si vyberú správnu profesiu. Vo všeobecnosti ich priťahujú všetky slobodné povolania. Móricovia sú skvelými otcami.

Stalo sa doma

1848 – Slovenskí dobrovoľníci porazili v bitke pri Brezovej oddiely národných gárd a cisárske vojská.

1886 – Operou Bánk bán od Ferenca Erkela otvorili bratislavské Mestské divadlo (dnes historická budova SND), dielo architektov Henricha Helmara a Ferdinanda Fellnera. Od roku 1920 až do roku 2007 sa stalo sídlom Slovenského národného divadla (SND). Divadelnú scénu aj naďalej užíva SND aj po dostavbe novej budovy SND.

2006 – Špeciálna prokuratúra zastavila trestné stíhanie voči bývalému riaditeľovi SIS Ivanovi Lexovi v kauze návodu na vraždu Róberta Remiáša.

2013 – V Košiciach sa uskutočnil prvý Národný pochod za život, na ktorom sa zúčastnili desaťtisíce veriacich, ktorí tak vyjadrili potrebu ochrany života každého človeka od počatia po prirodzenú smrť. Cieľom pochodu bolo tiež podporiť rodinu založenú na manželstve muža a ženy.

  • Peter Velits spolu so stajňou Omega Pharma-Quick Step obhájili zlaté medaily v časovke profesionálnych tímov Elite na MS v cestnej cyklistike v Toskánsku (Taliansko). Pre Velitsa to bola už tretia zlatá medaila zo svetových šampionátov.

Stalo sa vo svete

1735 – Britský ministerský predseda Robert Walpole sa ako prvý v histórii Spojeného kráľovstva nasťahoval do rezidencie na Downing Street v Londýne.

1792 – Národný konvent vo Francúzsku vyhlásil Prvú republiku.

1862 – Republikán, 16. americký prezident (1861–1865) Abraham Lincoln vydal predbežné vyhlásenie o zrovnoprávnení otrokov. Proklamácia nadobudla platnosť 1.1.1863.

1869 – Vyšiel poštový regulatív o zavedení korešpondenčného lístka pre vnútrozemský poštový styk v Rakúsko-Uhorsku. Prvý korešpondenčný lístok na svete dali do obehu 1. októbra 1869.

1903 – Emigrant z Talianska Italo Marchiony si dal v USA patentovať stroj na výrobu jedlých zmrzlinových kornútikov.

1908 – Bulharsko vyhlásilo nezávislosť od Osmanskej ríše.

1921 – Estónsko, Litvu a Lotyšsko prijali za členov Spoločnosti národov (dnes Organizácia Spojených národov – OSN).

1968 – V Egypte slávnostne na novom mieste otvorili chrám z Abú Simbel, postavený Ramzesom II. v 13. storočí pred n.l. na západnom brehu Nílu. Na novom mieste preto, lebo hrozilo jeho zatopenie Asuánskou priehradou. S pomocou UNESCO bol rozobraný a prenesený na bezpečnejšie miesto.

1980 – Konflikt medzi Irakom a Iránom o nadvládu nad ústím rieky Šatt-al-Arab a niektoré ostrovy v Perzskom zálive prerástol do vojny. Vojenský konflikt trval do 20. augusta 1988.

1981 – Vtedajší francúzsky prezident Francois Mitterrand otvoril železničnú rýchlodráhu TGV medzi Parížom a Lyonom.

1992 – Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) rozhodlo o vylúčení Juhoslávie zo svojich radov kvôli pretrvávajúcej občianskej vojne.

1994 – Lietadlá NATO zaútočili na pozície bosnianskych Srbov pri Sarajeve. Išlo o odvetu za útok bosnianskych Srbov na jednotky UNPROFOR.

2006 – Dvadsať ľudí zahynulo a desať ďalších utrpelo zranenia v severozápadnej časti Nemecka, keď sa počas skúšobnej jazdy vykoľajila súprava vysokorýchlos­tného vlaku.

2011 – Vtedajší pápež Benedikt XVI. začal svoju prvú oficiálnu štátnu návštevu Nemecka.
- Vedci Európskej organizácie pre jadrový výskum, známej ako CERN oznámili, že pri pokuse pravdepodobne zachytili častice, ktoré sa pohybovali rýchlejšie ako svetlo (prúd neutrín vypustený z urýchľovača častíc pri Ženeve vo Švajčiarsku do laboratória v Taliansku vo vzdialenosti 730 kilometrov prešiel o 60 nanosekúnd rýchlejšie ako svetlo).

2013 – Útok dvojice samovražedných atentátnikov v meste Pešávar na severe Pakistanu si vyžiadal 78 obetí, vrátane 34 žien a siedmich detí. Samovražední atentátnici sa odpálili s odstupom iba niekoľkých sekúnd vnútri kostola ihneď po omši, keď sa ľudia začali rozchádzať.

2014 – Po desať mesiacov trvajúcej a 711 miliónov kilometrov dlhej ceste sa americká výskumná sonda MAVEN dostala na obežnú dráhu okolo planéty Mars. Oznámil to americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

2015 – Futbalový útočník Bayernu Mníchov Robert Lewandowski sa postaral o rekordný zápis v nemeckej Bundeslige. Poľský futbalista strelil najrýchlejší hetrik v histórii súťaže, keď skóroval trikrát v priebehu štyroch minút a celkovo dal päť gólov za deväť minút.

2018 – Najmenej 29 ľudí bolo zabitých pri útoku na vojenskú prehliadku v iránskom meste Ahváz.

Skladba dňa

1958 – Narodil sa Andrea Bocelli, Lajatico, Tuscany, Taliansko, operný tenor. Od šiestich sa učil hru na klavíri, neskôr aj na flaute aj saxofóne. Zrak stratil v dvanástich, po zranení počas futbalového zápasu. Vyštudoval právo na Univerzite v Pise. So spevom začínal v roku 1992, v duete s Pavarottim v piesni Miserere, ktorú potom naspieval aj sám. V roku 1994 vydáva prvý album Il mare calmo della sera. V závere roka 1995 vydal druhý album Bocelli. Úspech mu priniesli hlavne dve piesne z tohto albumu Con te partiro a Vivo per Lei.

Nahral viacero duetov so známymi spevákmi, medzi nimi bol Bryan Adams či známa kanadská speváčka Celine Dion. Na svojom konte má dnes šestnásť štúdiových albumov, ten najnovší s názvom Si vyšiel v októbri 2018, pred ním to bol album Cinema v októbri 2015. Celosvetový predaj jeho albumov prekročil 80 miliónov, najúspešnejšie v predaji boli Romanza (1997) a Sogno (1999). V roku 2006 dostal medailu Ordine al merito della Repubblica Italiana a v marci 2010 hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM