Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Sobota bude polooblačná, s teplotami na bode mrazu

Dnešná pranostika: Keď je prvý december mokrý, veští ľavnú zimu. Meniny má Edmund. V sobotu bude prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty -6 až -11 a najvyššie denné -1 až 0 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Sobota bude polooblačná, s teplotami na bode mrazu
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty –5 až –8 a najvyššie denné –3 až 0 stupňov Celzia.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty –6 až –11 a najvyššie denné –5 až –1 stupeň C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty –6 až –10 a najvyššie denné –5 až –1 stupeň C.

Meniny má Edmund

Mužské meno Edmund má anglický pôvod a v preklade znamená „mocný ochranca“. S nositeľmi tohto mena sa na Slovensku stretávame výnimočne a oslovujeme ich Edmo, Edmino, Edminko.

Edmundovia, ktorí majú meniny 1. decembra, nie sú ctižiadostiví. Uprednostňujú skôr pokojný, pohodlný život. Sú starostliví, nežní a tolerantní.

Študujú zvyčajne na slušnej úrovni, lebo sa dobre prispôsobujú všetkým vyučovacím predmetom a vedia sa sústrediť na informácie, ktoré dostávajú. Keďže sú precízni, stávajú sa napríklad technikmi, úspech môžu dosiahnuť aj v lekárskom povolaní.

Šťastie a istotu hľadajú vo svojej rodine, pre ktorú sú ochotní urobiť veľa.

Sú životaschopní, ale rýchlo sa unavia a potrebujú veľa spánku. Mali by sa vyhýbať mastným jedlám. Do stravy by si mali zaradiť najmä zeleninu, ryby a sóju.

Ovplyvňujú ich planéty Saturn a Urán. Ich šťastnými farbami sú purpurová a zelená. Ochranné rastliny prvosienka a rozmarín, ochranné kamene chalcedón a jaspis.

Stalo sa doma

1850 – Uhorský miestodržiteľ barón Karol Geringer zrušil v Uhorsku osobitné postavenie slobodných kráľovských miest.

1921 – Konala sa americká premiéra prvého slovenského hraného filmu Jánošík bratov Siakeľovcov. Film bol uvedený v Chicagu v Atlantis Theatre.

1947 – Založili Ústav Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici.

1952 – Založili Výskumný ústav reumatických chorôb (VÚRCH) v Piešťanoch. Od 1. júna 2002 je premenovaný na Národný ústav reumatických chorôb Piešťany (NÚRCH).

2006 – Konali sa voľby do orgánov samosprávy miest a obcí. Po 16 rokoch stratil primátorské kreslo v Žiline vtedajší predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Ján Slota.

2016 – Slovenské bábkarstvo zapísali do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru – UNESCO.

2017 – Košice získali titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva 2019.

Stalo sa vo svete

1835 – Dánsky spisovateľ (autor svetoznámych rozprávok) Hans Christian Andersen publikoval svoju prvú knihu rozprávok.

1918 – Island sa stal samostatným štátom v personálnej únii s Dánskom.

1918 – V Alba Iulii sa zišlo takmer dvetisíc delegátov, ktorí vyjadrili prianie všetkých Rumunov zo Sedmohradska, Banátu a Uhorska spojiť sa s Rumunskom. Deklaráciou z Alba Iulie vzniklo takzvané Veľké Rumunsko, ktoré trvalo do konca druhej svetovej vojny (1945). Po druhej svetovej vojne si Besarábiu (dnešné Moldavsko) opäť privlastnil vtedajší Zväz sovietskych socialistických republík (ZSSR) a časť Dobrudže ležiaca na brehu Čierneho mora pripadla Bulharsku. Udalosť sa v Rumunsku pripomína ako Národný deň Rumunskej republiky.

1925 – V Mongolsku sa uskutočnila menová reforma. Zavedená bola nová menová jednotka tugrik.

1959 – Vo Washingtone (USA) podpísali zmluvu o Antarktíde, o mierovom využívaní tohto kontinentu. Jej signatármi bolo dvanásť štátov – USA, ZSSR, Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Argentína, Čile, Austrália, Nórsko, Nový Zéland, Belgicko, Juhoafrická republika (JAR) a Japonsko. Zmluva sa stala súčasťou medzinárodného práva 23. júna 1961.

1989 – Vtedajší predseda prezídia Najvyššieho sovietu ZSSR, prvý prezident ZSSR Michail Sergejevič Gorbačov rokoval vo Vatikáne s vtedajším pápežom Jánom Pavlom II. Gorbačov bol prvý najvyšší predstaviteľ ZSSR, ktorý rokoval s pápežom.

Skladba dňa

1949 – Richard Kybic, Chrást u Plzně, gitarista, spevák a líder skupiny Turbo. S gitarou začínal v skupine 99. Po vojenskej službe nastúpil do skupiny Cathedral, v roku 1974 prešiel do formácie Mahagon. Neskôr zakladá skupinu Bumerang. Na jeseň roku 1981 založil profesionálnu skupinu Turbo. Nasledovalo deväť rokov úspešnej muzikantskej dráhy. Úspešná bola ich LP platňa To bude pánové jízda z roku 1985. V ankete Zlatý slávik boli za roky 1987 a 1988 zhodne na 2. mieste. Získali dvakrát zlatú platňu za 200 tisíc predaných nosičov. Kybic zložil viac ako 100 skladieb, prakticky celý repertoár Turba. V máji 2007 vyšla dvojkompilácia Best Of Turbo. Sú na ňom všetky známe skladby tejto formácie, medzi nimi aj Přestávaš snít, Díky já jdu dál, Chtěl jsem mít a Hráč. V máji 2012 vydali nový album Žár. Richard Kybic zomrel 12. mája 2003 (mozgový nádor) vo veku 53 rokov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM