Aktualizované Politika

Rysuje sa NOVÁ vláda! Fico a Pellegrini sa už mali dohodnúť aj na mene PREMIÉRA

Zdá sa, že všetko smeruje k úspešnému zostaveniu vlády. Dve strany sa už mali údajne dohodnúť aj na poste budúceho premiéra.

Ilustračný obrázok k článku Rysuje sa NOVÁ vláda! Fico a Pellegrini sa už mali dohodnúť aj na mene PREMIÉRA
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Smeru sa malo podariť dohodnúť podmienky vytvorenia novej vládnej koalície. Informoval o tom portál Aktuality.sk, ktorý sa odvoláva na dobre informované zdroje.

Portál informuje, že podľa jeho zdrojov by mal novú vládu vytvoriť Smer-SD, Hlas-SD a SNS.

Prekazili plány PS

Nová koalícia by tak so 79 poslancami získala tesnú väčšinu, pričom najsilnejšou opozičnou stranou by bolo Progresívne Slovensko s 32 poslaneckými kreslami. „Celkom vylúčená ešte nie je ani možnosť štvorkoalície vedenej PS, no v tejto chvíli ide skôr len o teoretickú alternatívu,“ píšu Aktuality.sk.

Podľa portálu sa diskusie s KDH nikam nepohli a hnutie tak pravdepodobne skončí v opozícii. To malo prekaziť plány progresívcom, kedy by bez KDH zostava PS, Hlas a SaS nemala dostatočnú väčšinu.

Kto sa stane premiérom?

Podľa zdrojov portálu mal Smer a Hlas dokonca uzavrieť debatu o premiérskej stoličke. „Tým bude v tejto zostave Robert Fico. Šéf Hlasu Peter Pellegrini by mal získať stoličku predsedu parlamentu, teda druhú najvyššiu ústavnú funkciu. S ňou už má svoje skúsenosti. Národnú radu viedol potom, ako sa tohto postu vzdal v roku 2014 Pavol Paška,“ píše portál.

Vedeniu Smeru sa malo údajne podariť zabezpečiť aj podporu niektorých poslancov Hlasu, ktorí boli proti spájaniu so Smerom a SNS.

Čo na to Fico a Hlas?

Väčšina medializovaných správ o stave povolebných rokovaní sa podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica nezakladá na pravde. Kým nedôjde k dohode, nechce nič komentovať. Uviedol to v piatok pre viacero médií. Najbližšie ho čaká stretnutie s predsedom SNS Andrejom Dankom. K prebiehajúcim rokovaniam sa nechce vyjadrovať ani strana Hlas-SD.

„Hlas-SD nebude komentovať prebiehajúce rokovania o zostavení vlády. Našou prioritou je dať Slovensku stabilnú a zodpovednú vládu a presadiť čo najviac priorít z nášho programu pre ľudí,“ uviedla pre TASR hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková s tým, že konať chcú tak, aby boli na prvom mieste záujmy Slovenska.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: SMER-SD
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM