Rastislav Búgel Zo Slovenska

Slovensko je v strehu po teroristických útokoch v Bruseli: Zasadá krízový štáb, SIS s opatreniami

Ministerstvo vnútra SR a Prezídium Policajného zboru v súvislosti so situáciou v Belgicku prijíma mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Zamerajú sa na miesta zvýšeného počtu ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko je v strehu po teroristických útokoch v Bruseli: Zasadá krízový štáb, SIS s opatreniami
Zdroj: TASR

Informoval o tom Petar Lazarov, hovorca Ministerstva vnútra SR. „Do ulíc posielame zvýšený počet policajtov, ktorí sa budú sústreďovať najmä na dopravné uzly, letiská, autobusové a vlakové stanice. Posilnené budú aj policajné hliadky tam, kde je zvýšený pohyb ľudí, napríklad obchodné centrá a podobne,“ povedal Lazarov.

Hlavným mestom Belgicka dnes otriaslo niekoľko výbuchov. Zasiahli stanicu metra Maelbeek v centre Bruselu, ktorá sa nachádza neďaleko štvrte, kde sú sústredené európske inštitúcie, a taktiež bruselské letisko Zaventem.

Polícia odtiaľ hlási zatiaľ najmenej jednu obeť, ale podľa médií ich je údajne až 17. Belgická vláda v reakcii po udalostiach na letisku zvýšila stupeň ohrozenia teroristickými útokmi na najvyšší, teda štvrtý.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR je šokované teroristickými útokmi v Bruseli. Rezort vo svojom vyhlásení vyjadruje sústrasť rodinám obetí a solidaritu belgickej vláde a občanom Belgicka. Zároveň slovenským občanom odporučil necestovať do Bruselu.

Zasadá krízový štáb

Na MZVaEZ SR zasadá krízový štáb a vyhodnocuje situáciu. „Sme v kontakte s belgickými úradmi a zisťujeme, či sú medzi obeťami a zranenými slovenskí občania,“ informoval hovorca MZVaEZ SR Peter Stano. „Aktualizované informácie zverejňujeme prostredníctvom sociálnych sietí,“ dodal.

Slovensko by v dôsledku dnešných útokov v Bruseli mohlo zvýšiť stupeň teroristického ohrozenia. Po mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady to pripustil premiér Robert Fico (Smer-SD).

„Onedlho zasadnú ďalšie bezpečnostné zložky a budú zvažovať, či prehodnotíme stupeň teroristického ohrozenia Slovenska. Maďarsko pristúpilo k takémuto prehodnoteniu a má vyšší stupeň, pokiaľ ide o Českú republiku a Poľsko zasadnutie Bezpečnostných rád sa v týchto krajinách očakáva,“ povedal po zasadnutí premiér.

Na Slovensku v súčasnosti platí prvý – nízky stupeň teroristického ohrozenia. Ten sa doteraz nikdy nezvyšoval, a to ani po vlaňajších teroristických útokoch v Paríži.

Zriadili núdzovú linku

MZVaEZ Slovákom odporúča necestovať do Bruselu a tým, ktorí v hlavnom meste Belgicka v súčasnosti sú, radí vyhýbať sa miestam s vyššou koncentráciou ľudí a verejnej doprave.

Stano upozornil aj na to, že belgické úrady zriadili tiesňovú linku 1771 (v Belgicku), ale aj medzinárodné číslo +32 2 506 47 11 pre rodiny a príbuzných, ktorí chcú získať informácie.

Slovenská informačná služba (SIS) po sérii dnešných teroristických útokov v Bruseli prijala adekvátne bezpečnostné opatrenia.

„Zároveň prebieha veľmi intenzívna výmena informácií na úrovni zahraničných partnerských služieb, bezpečnostné zložky Slovenskej republiky, vrátane spravodajských zložiek, boli uvedené do stavu pohotovosti až do odvolania,“ uviedol hovorca slovenskej tajnej služby Branislav Zvara.

Nepretržitá pohotovosť

Podľa vyjadrenia SIS je Národné bezpečnostné analytické centrum (NBAC) v stave nepretržitej pohotovosti 24 hodín denne, sedem dní v týždni. „O prípadnom prijímaní ďalších mimoriadnych opatrení potrebných na elimináciu vzniknutých bezpečnostných rizík bude naša spravodajská služba verejnosť informovať,“ dodal Zvara.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM