Monika Földešiová Rôzne

Strach či fóbia?

Sprievodným znakom súčasnosti je okrem iného aj rýchly životný štýl, nadmerný stres, vysoké profesionálne nároky či pocit bezmocnosti súvisiaci so spoločenským dianím.

Máme strach z toho, že zlyháme, nezvládneme úlohy alebo prídeme o prácu…Bojíme sa, že nás partner opustí a budeme musieť znášať samotu, že ochorieme či stratíme niekoho z blízkych. Nadmerný strach a úzkosť vyvolávajú telesnú nepohodu a môžu spôsobiť aj zdravotné problémy. Spúšťacím mechanizmom môžu byť zážitky, ktoré podvedome pripomínajú traumatické situácie. Každý zo strachov má svoje pomenovanie. Napríklad strach zo zvierat sa nazýva zoofóbia, strach z pavúkov arachnofóbia, strach zo včiel apifóbia, z plazov herpetofóbia. Hrôzu z vonkajšieho prostredia zahŕňa napríklad akrofóbia, čiže strach z výšok, a achluofóbia – strach z tmy. Klaustrofóbia pomenúva strach z nebezpečných situácií i hrôzu z uzavretých a malých priestorov.

Kedy ide o úzkostnú poruchu či fóbiu? "Normálny strach nám rozbúcha srdce, prekrví mozog, a tým si ľahšie spomenieme a lepšie sa adaptujeme. Ak je strach natoľko silný, že nám bráni prispôsobiť sa a nedokážeme sa sústrediť, dokonca nie sme schopní spomenúť si na nič, čo sme sa naučili, to už je ten „zlý“ strach, ktorý nám bráni v bežnom fungovaní,“ hovorí psychiatrička MUDr. Anna Madziková zo psychiatrickej ambulancie v Prešove, a dodáva, že strach vzniká v každom veku – od najútlejšieho až po starobu. Podľa psychiatričky sa fóbia a strach od seba líšia. Fóbia je strach z konkrétnych vecí, situácií, pričom úzkosť sa neviaže na žiadnu situáciu ani predmet, je to iba pocit nepohody. Vznikajú v detstve, viac u žien ako u mužov. Najčastejšie telesné prejavy sú búšenie srdca, potenie, tras rúk, mierne závraty, nával horúčavy, pocit na odpadnutie, celková slabosť, pocit slabosti v nohách. Pacienti majú občas pocit, že sa im zahmlieva pred očami. Tieto telesné prejavy vystrašia človeka ešte viac, ba napadne mu aj myšlienka, že zomrie, odpadne, že je vážne chorý a podobne. Tieto pocity vyvolávajú ešte zhoršenie telesných prejavov, čim vzniká začarovaný kruh. Mnoho ľudí má strach z najrozličnejších predmetov, napr. fóbia z hmyzu, zvierat, ale aj strach z vody, búrky, krvi a pod. Predmetom fóbie môže byť hocičo. Ak jedinec trpí strachom z predmetu, pociťuje strach už len pri pomyslení, že by sa s ním mohol dostať do kontaktu a snaží sa podnetu vyhnúť.

Fóbia sa dá liečiť i vyliečiť „Je veľmi dôležité liečiť úzkosť hneď, ako pacientovi začína znepríjemňovať život. Dnes už existujú rôzne efektívne psychoterapeutické postupy v liečbe úzkostných porúch. Liečba záleží od druhu úzkostnej poruchy. Napríklad kognitívne behaviorálna psychoterapia sa uplatní skoro pri všetkých úzkostných poruchách. Pri sociálnej fóbii pomáha nácvik sociálnych zručností s komplexnou medikamentóznou terapiou, najčastejšie antidepresívami. Lieky proti úzkosti na začiatku liečby podávame iba krátkodobo (niekoľko týždňov), aby si na ne pacient nenavykol, a aj to iba v prípade, že nezaberú antidepresíva. Je dôležité vedieť, že niektoré úzkosti spontánne odznejú aj bez liečby, iné je nutné liečiť liekmi a vždy v spojení so psychoterapiou, na ďalšie postačí iba psychoterapia. Dĺžka liečby je individuálna. Niektoré úzkosti vyžadujú dlhodobú liečbu – od niekoľkých mesiacov až po niekoľko rokov,“ pripomína psychiatrička.

Ako zvládať strach? Mnohí sa za svoje problémy hanbia. Nazdávajú sa, že úzkosť je povahová črta a radšej ju prijmú ako svoj údel. Strach si treba uvedomiť, zaoberať sa ním, skúmať, kedy a prečo vzniká. Je dobre nájsť si blízkeho človeka, ktorému sa môžete zveriť so svojimi problémami. Ak sa človek aspoň čiastočne zbaví psychickej záťaže, má nádej na úspech. Ak to nepomôže, je potrebné vyhľadať odbornú pomoc. Psychológa či psychiatra sa netreba báť – je to lekár ako každý iný a psychická porucha je tiež choroba ako ktorákoľvek iná. Fóbie sa dajú vyliečiť, či už liekmi alebo psychoterapiou – potvrdzujú to mnohé výskumy. Pacient však musí chcieť.

Čo proti fóbii?

  • pamätať si, že úzkosť je nepríjemná, ale nie nebezpečná;
  • neutekať od situácie, ktorá naháňa strach;
  • rozhodnúť sa a prikázať si, že strachu sa netreba báť;
  • čím skôr sa strachu postavíte zoči-voči, tým skôr sa ho zbavíte.

Fóbiami trpeli a trpia aj známe osobnosti:

  • Cisár Nero bol posadnutý strachom, že ho niekto zabije, a práve pre tento svoj strach dával zabíjať aj podozrivých, o ktorých si myslel, že ho chcú zabiť.
  • Francúzsky kráľ Ľudovít XIV., kráľ Slnko, sa vraj pre svoj strach z vody za celý svoj život vykúpal iba trikrát.
  • Francúzsky panovník Ľudovít XV., aby sa vyhol pohlavným chorobám, mal sex len s mladými dievčatami.
  • Sigmund Freud, zakladateľ psychoanalýzy, trpel panickým strachom z vlakov.
  • David Beckham, známy futbalista, trpí neustálym strachom (fóbiou) z únosu. Kvôli svojej fóbii platí niekoľko bodyguardov. Trpí tiež posadnutosťou poriadkom. V skrini má uložené oblečenie podľa farieb a plechovky v chladničke musia stáť v dokonalom rade.
  • Speváčka Madonna prežíva hrôzu z búrok a dažďa. Desí sa aj baktérií na záchodovej mise. -Americký miliardár Donald Trump sa bojí červíkov a každú chvíľu si umýva ruky.
  • Americký herec Billy Bob Thornton má strach zo starožitností.

Zdroj: www.infopacient.sk

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM