Správy

Svet bude na nohách: Milióny ľudí sa zapoja do čistenia svojho okolia

Milióny dobrovoľníkov v 150 krajinách sveta vrátane Slovenska sa 15. septembra zapojí do čistenia miest, brehov riek a prírody počas jedného dňa.

Ilustračný obrázok k článku Svet bude na nohách: Milióny ľudí sa zapoja do čistenia svojho okolia
Zdroj: Facebook

Akcia s názvom Svetový deň upratovania pripadá na 15. septembra a vznikla v roku 2008 v Estónsku. Na Slovensku sa uskutoční pod názvom Upracme (si) Slovensko.

Slovenský portál venovaný tomuto dňu v piatok informoval, že zatiaľ má organizátorov v mestách Banská Štiavnica, Bratislava, Brezno, Holíč, Hviezdoslavov, Kysucké Nové Mesto, Martin, Námestovo, Nitra, Nové Zámky, Poprad, Rabča, Senec, Snina, Stupava, Šahy, Šútovo, Trnava, Turany a Zázrivá.

Zároveň vyzval, aby sa 15. septembra zapojili dvoma jednoduchými spôsobmi – buď prídu na podujatie vo svojom okolí, alebo pôjdu na prechádzku a pozbierajú odpadky do tašky a odfotografujú sa s nimi.

Tohtoročná kampaň sa začne na Novom Zélande o 10:00 h miestneho času a bude sledovať pohyb Zeme okolo Slnka, aby sa pokrylo všetkých 24 časových zón a akcia sa skončila na Havajských ostrovoch.

Svetový deň upratovania vzišiel zo spontánnej národnej iniciatívy v Estónsku, kde sa v roku 2008 v rámci akcie Spravme to (Let's Do it) zapojilo 50 000 obyvateľov. Tí vyčistili za päť hodín celé Estónsko. Odvtedy sa model „jedna krajina za jeden deň“ rozšíril po celom svete.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM