Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Kroje majú veľkú cenu a predsa končia na smetisku

Hodnota kompletného ľudového kroja, ktorý môže mať aj viac ako sto rokov, je takmer nevyčísliteľná. Nie sú to totiž len peniaze, ale predovšetkým vysoká umelecká a historická hodnota.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Kroje majú veľkú cenu a predsa končia na smetisku
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Tamara Šimončíková Heribanová (33) sa venuje zbieraniu slovenských ľudových krojov a súvisiacich príbehov už pätnásť rokov. V obsiahlom rozhovore pre český portál lidovky.cz popisuje, čo ju fascinuje na slovenskom folklórnom oblečení, koľko tajných symbolov a príbehov sa dokáže ukryť do výšivky, či spôsobu nosenia. Jej láska k tomuto tradičnému odevu sa začala už v detstve, keď jej babička z Hornej Stredy pri Piešťanoch darovala prvý krok.

Roky práce

Tamarino rozprávanie o ľudových odevoch je fascinujúce. Je cítiť, že má k téme nielen hlboký osobný vzťah, ale aj silné odborné vedomosti. Dnes má vo svojej osobnej zbierke viac ako tri desiatky krojov z rôznych kútov Slovenska. “Niektoré som skladala do kompletnej formy aj niekoľko rokov, pretože zohnať všetky súčasti tak, aby boli správne poskladané, je veľmi ťažké,” hovorí Tamara pre lidovky.cz.

Tradičné oblečenie slovenských žien malo v sebe hlbokú symboliku, ktorú Tamara odkrýva: “Ženy niekedy vkladali do výšivky určité kódovanie, ktoré vypovedalo o ich duševnom rozpoložení, o ktorom nemohli s nikým hovoriť. Keď žena cítila veľkú bolesť, alebo sa ako vydatá zamilovala do iného muža, votkala správu o sebe do svojho diela.”

Zároveň dodáva, že zorientovať sa v tomto tajnom svete ženskej symboliky nie je jednoduché a mnohé odkazy už nikto nikdy nerozlúšti. “Kroje v sebe nosia nádherné príbehy, ktoré sa často ukrývali vo výšivke, farebnosti, alebo v spôsobe nosenia.” Z odevu sa dalo zistiť, z ktorej dediny žena pochádza, či je slobodná, pred vydajom, vydatá, v prvom roku po svadbe, tehotná, alebo smútiaca.

Veľká neúcta

Tamara v rozhovore pre lidovky.cz nechce prezradiť, koľko človek môže zaplatiť za taký kompletný historický kroj. Naznačuje však, že ak ide o vzácny a zachovaný kúsok, rozhodne to nie je málo. Nechce však motivovať špekulantov, ktorí už teraz obchádzajú vidiecke babky a za pár eur od nich skupujú vzácne kroje.

Lenže ľudia sami často netušia, akú hodnotu tieto tradičné odevy majú. “Niektorí ľudia mi povedali, že celú truhlicu s krojmi po prababičke vyhodili do kontajneru. Dokonca ešte minulý rok môj kamarát Martin Segeš našiel v Drahovciach na smetisku niekoľko bohato vyšívaných kompletov, ktoré mali viac ako sto rokov,” hovorí Tamara.

Obliecť si takú parádu na seba vôbec nie je jednoduché. Keď Tamara robila výstavu krojov v Bratislave, niektoré zložité modely inštalovala aj niekoľko hodín. Napríklad kroj zo starého Tekova má desať spodničiek a sukne podšité kartónom. Náročné je aj ustrojenie vysokého rohatého čepca plného „cingrlátok“. Výsledok však stojí za to.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM