Správy Politika

Ústavný súd pozastavil účinnosť novely Trestného zákona

Ústavný súd (ÚS) SR v stredu rozhodol o pozastavení účinnosti novely Trestného zákona a časti novely Trestného poriadku.

Ilustračný obrázok k článku Ústavný súd pozastavil účinnosť novely Trestného zákona
Zdroj: TASR/František Iván

Vyplýva to z informácií, ktoré má TASR k dispozícii. O rozhodnutí informovala aj televízia Markíza. Samotný ÚS o rozhodnutí zatiaľ neinformoval.

ÚS postupy nebude komunikovať

Návrhy prezidentky SR Zuzany Čaputovej a opozičných strán na posúdenie ústavnosti novely prijal na ďalšie konanie. Návrhom na pozastavenie účinnosti vo zvyšnej časti súd nevyhovel.

Samotný ÚS sa k rozhodnutiu nevyjadril.„Ús­tavný súd nebude svoje postupy s nikým komunikovať,“ uviedla pre TASR hovorkyňa ÚS Martina Ferencová.

Ešte v utorok (27. 2.) ÚS na neverejnom zasadnutí spojil tri podania, v ktorých prezidentka a poslanci opozičných strán napadli novelu Trestného zákona, do jedného spoločného konania.

Hlava štátu aj opozičné strany v podaniach namietajú protiústavnosť novely Trestného zákona a navrhli aj pozastavenie účinnosti zákona, kým súd o ich návrhoch nerozhodne. Zmena zákona prijatá vládnou koalíciou zatiaľ nebola zverejnená v Zbierke zákonov.

Reakcie politikov

Rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) nie je podľa Ústavného súdu (ÚS) SR protiústavné, ocenil vicepremiér a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Súd tak podľa neho uznal, že parlament mal právo o zrušení špeciálnej prokuratúry rozhodnúť v skrátenom legislatívnom konaní. Uviedol to na sociálnej sieti.

„Ústavný súd pri Trestnom zákone pri niektorých paragrafoch (najmä sadzby, premlčania a kajúcnici) pozastavil ich účinnosť, čo neznamená, že zmeny trestných sadzieb a premlčacích lehôt vyhlásil za protiústavné. Ústavný súd len povedal, že sa týmito zmenami ešte bude zaoberať,“ vyhlásil Taraba.

Myslí si, že ak ÚS nechal zrušiť špeciálnu prokuratúru a odobril pritom skrátené legislatívne konanie, ako aj uznal niektoré zmeny v paragrafoch trestného zákona v skrátenom konaní, mal by odobriť aj zmenu trestných sadzieb a premlčacích lehôt. „Pretože určovať tieto zmeny je právo zákonodarného zboru,“ dodal.

Potvrdzujú sa slová, že novela Trestného zákona je nielen nebezpečná, ale aj protiústavná. Predseda PS a podpredseda Národnej rady SR Michal Šimečka to uviedol po medializovaných informáciách, že Ústavný súd SR pozastavil účinnosť časti trestnej novely.

„Už zajtra by sme mali vedieť viac. Ale jedna vec je jasná. Náš odpor a boj má zmysel. V parlamente, na námestiach po celom Slovensku aj ústavnou sťažnosťou. Nikdy sa nesmieme vzdať. Slovensko si nenecháme ukradnúť ani Ficom, ani Dankom, ani Pellegrinim,“ do­dal.

Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o pozastavení veľkej časti novely Trestného zákona dokazuje, že SR je stále právnym štátom, kde funguje systém bŕzd a protiváh. KDH preto rozhodnutie víta. Skonštatoval to predseda hnutia Milan Majerský. Apeloval pritom na najvyšších ústavných činiteľov i občanov, aby rozhodnutie ÚS rešpektovali.

„Od začiatku sme tvrdili, že novela Trestného zákona sa má prijímať po širokej odbornej diskusii pre zvýšenie bezpečnosti všetkých ľudí na Slovensku a nie za účelom zabezpečiť pre pár vyvolených bezpečnosť a beztrestnosť. Podľa medializovaných informácií nám dal ÚS za pravdu a pozastavil veľkú časť tejto hanebnej novely,“ uviedol Majerský.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM