ELA Zo zahraničia

VIDEO: Diplomatické FIASKO pre Putina: Čakal potlesk, nastalo TRÁPNE ticho

Prezident Vladimir Putin prijal v stredu 17 nových zahraničných veľvyslancov. Jeho reč však ostala bez potlesku, ktorý evidentne očakával.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Diplomatické FIASKO pre Putina: Čakal potlesk, nastalo TRÁPNE ticho
Zdroj: TASR/AP

Vzťahy Ruska so zahraničím sa od vpádu jeho armády na Ukrajinu riadne naštrbili. Šéf Kremľa svojich „podporovateľov“ spočíta na jednej ruke. To sa potvrdilo v stredu počas ceremoniálu, kde si mal prezident Vladimír Putin prevziať poverovacie listiny 17 nových zahraničných veľvyslancov.

Obvinil USA a EÚ

Ruský prezident novej americkej veľvyslankyni v Moskve Lynne Tracyovej povedal, že za „ukrajinskú krízu“ je zodpovedný Washington.

„Vzťahy medzi Ruskom a Spojenými štátmi, od ktorých priamo závisí globálna bezpečnosť a stabilita, prechádzajú hlbokou krízou,“ povedal na ceremónii Zahraničná politika USA podľa Putinových slov „napokon viedla k súčasnej ukrajinskej kríze“.

Vo svojom príhovore tiež obvinil Európsku úniu z toho, že podnietila „geopolitickú konfrontáciu“ s Ruskom. Toto vyjadrenie adresoval novému veľvyslancovi EÚ v Rusku Rolandovi Galharagueovi.

Medzi prítomnými boli nielen zástupcovia Spojených štátov amerických, Dánska, Nórska či Macedónska, ale napríklad aj Hondurasu, Zimbabwe, Kambodže alebo Guiney, ktoré patria k zaostalým štátom.

Trápne ticho

Keďže Rusko momentálne stratilo podporu mnohých západných krajín a ich vzťahy sú skôr na bode mrazu, po takýchto slovách mu nik ani len nezatlieskal. A to ani len zástupcovia afrických krajín.

„Keď Putin dohovoril, čakal potlesk. Ale žiadny neprišiel,“ upozornil na twitteri na diplomatické fiasko poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Anton Geraščenko. A ako je zjavné aj na záberoch, zaskočený zostal aj samotný Putin.

Paranoidný?

Aj toto jeho vystúpenie rozvírilo ďalšie špekulácie o tom, že je paranoidný. Stál za rečníckym pultíkom vzdialenom od veľvyslancov 18 metrov, uviedol portál The Sun.

Počas ceremónie sa k žiadnemu z diplomatov ani len nepriblížil a veľvyslancom nepodal ruku, tí mu navyše nemohli priamo odovzdať poverovacie listiny. Ruský prezident to následne vysvetlil tak, že nemali dostatok času a musel dodržiavať hygienické opatrenia.

„Nemôžeme preto spolu hovoriť tvárou v tvár. Som si istý, že počas vašej práce budeme mať túto príležitosť niekoľkokrát. Prajem vám veľa šťastia,“ uzavrel Putin a následne zo sály odišiel.

V uplynulých mesiacoch viacero zdrojov tvrdilo, že Putinovi diagnostikovali rakovinu a Parkinsonovu chorobu. Kŕče, ktoré sú jedným z príznakov choroby, sa prejavili aj na ceremoniáli. Prezident pevne zvieral rečnícky stolík, aby to nebolo poznať. Navyše mal opuchnutú tvár a orosené čelo od potu.

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM