Lucia Lauková Cestovanie

Zážitok na celý život: Slovenke sa v Japonsku podarilo stretnúť cisársky pár

Cisársky palác v Tokiu otvára svoje brány len dvakrát do roka. Slovenske s manželom sa podarilo cisársky pár stretnúť v parku.

Ilustračný obrázok k článku Zážitok na celý život: Slovenke sa v Japonsku podarilo stretnúť cisársky pár
Zdroj: TASR

Japonský cisár prijíma rôzne významné osobnosti, no navštevuje aj obyčajných ľudí žijúcich na miestach postihnutých živelnými pohromami. Takisto na nádvorí svojho paláca vždy na Nový rok prednesie pred návštevníkmi prejav. Slovenka Anna Kimura tak odpovedala na otázku TASR, či je náročné sa stretnúť s cisárom, keď Cisársky palác v Tokiu otvára svoje brány len dvakrát do roka – počas novoročných osláv a cisárových narodenín.

„Bola som na cisárove narodeniny zamávať mu zástavkou na nádvorí. Bol v presklenom balkóne spolu so zmenšujúcou sa cisárskou rodinou,“ zaspomínala si Kimura, ktorá žije priamo v hlavnom meste Japonska 26 rokov. Učí slovenčinu a príležitostne sa venuje tlmočeniu.

Stretnúť cisársky pár

Raz sa jej s manželom podarilo cisársky pár aj stretnúť. „Stretnúť sa s cisárom a cisárovnou nie je až také ťažké, len treba byť na správnom mieste – ak sa to dá nazvať stretnutím. Pred pár rokmi sme boli na prechádzke v záhrade Cisárskeho paláca, ktorá je prístupná verejnosti. Cisár s cisárovnou sa práve vracali z koncertu autom. V záhrade bolo málo ľudí, tak bolo dobre vidieť. Auto išlo po ceste v parku krokom, celkom blízko. Mávali z okna. Ochrankár nás nabádal: ‚Foťte, pokojne môžete fotiť.‘ Manžel vtedy vyfotil cisárovnú, ako máva z otvoreného okna auta. Cisár bol otočený na opačnú stranu,“ opisuje stretnutie, pričom sa priznala, že osobne má rada cisársku rodinu.

Dôkazom „zmenšujúcej sa cisárskej rodiny“ je aj prípad japonskej princeznej Ajako, ktorá sa pred rokom vydala za muža neurodzeného pôvodu, čím sa z radov rodiny dobrovoľne vylúčila. Ženy, ktoré sa v Japonsku vydajú za členov cisárskej rodiny, sa stávajú jej súčasťou, ale ak si členky cisárskej rodiny zoberú neurodzeného ženícha, musia jej rady opustiť.

Život cisárskej rodiny

„Princezná sa vydajom zriekne cisárskej rodiny, ale oni jej už nájdu nejakú funkciu, aby bola v styku s cisárskou rodinou. Napríklad bývalá cisárovná mala nedávno operáciu a v nemocnici pri nej sedela dcéra, ktorá však už do cisárskej rodiny nepatrí. Taktiež sa nevydávajú za až takých mužov bežného pôvodu. Pracujú, ale nie v bežných povolaniach a nie za bežný priemerný plat,“ konštatovala.

Život v Japonsku považuje za náročný a hektický, no nejakým spôsobom pokojnejší. „Každý má svoje dobré aj zlé skúsenosti. Tak ako všade,“ uzavrela Kimura.

Japonsko sa v týchto dňoch pripravovalo na významnú udalosť. V utorok sa v Tokiu uskutočnil oficiálny obrad intronizácie nového japonského cisára Naruhita. Ten vystriedal 1. mája na tzv. chryzantémovom tróne svojho otca Akihita, ktorý abdikoval 30. apríla. Slovensko na tomto podujatí reprezentovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM