Aktualizované MAK Správy Zo Slovenska

Kotleba na súd neprišiel. Malo sa pojednávať v kauze kontroverzných šekov

Predseda opozičnej ĽSNS Marian Kotleba neprišiel na pojednávanie pred Špecializovaným trestným súdom v kauze jeho kontroverzných šekov vystavených na sumu 1488 eur.

Ilustračný obrázok k článku Kotleba na súd neprišiel. Malo sa pojednávať v kauze kontroverzných šekov
Zdroj: TASR

Marian Kotleba sa ospravedlnil, ale nesúhlasí, aby sa pojednávanie konalo v jeho neprítomnosti. Vraj musí byť na rokovaní parlamentu.

To, či pôjde Kotleba za mreže a teda o jeho vine či nevine, mal dnes opäť rozhodovať Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

Sudkyňa Ružena Sabová tak musela odročiť pojednávanie v kauze šekov na 1488 eur s Marianom Kotlebom. Pokračovať by sa malo 28. a 29. mája.

„Súd by mal zvážiť uloženie poriadkovej pokuty,“ vyjadril sa prokurátor Tomáš Honza. Podľa neho ide zo strany Kotlebu o obštrukciu a mohol sa radšej ospravedlniť z rokovania parlamentu.

Kotleba robil obštrukcie už v prípravnom konaní. Prokurátor nechal na zváženie súdu vydanie príkazu na zatknutie a zabezpečenie Kotlebovej účastni na pojednávaní.

Kontroverzná charita

Kauza je z obdobia z pred troch rokov, kedy bol županom v Banskej Bystrici. Daroval na charitu šeky v hodnote 1488 eur aj vtedy, keď ho žiadali o dotáciu 1500 eur.

Pojednávať sa malo už v apríli, napokon sa však súd neuskutočnil. Naposledy sa v kauze pojednávalo začiatkom marca.

Kotleba vyhlasuje, že je nevinný a odmietol vypovedať. Chce tak urobiť až po vykonaní všetkých dôkazov.

Na súde už vypovedala obdarovaná rodina, ako aj znalec z oblasti nacizmu, fašizmu a neonacizmu Jan Uhlíř a znalec z oblasti heraldiky Ladislav Vrtel.

Uhlíř potvrdil, že číslo 1488 je známou neonacistickou šifrou. Vrtel zasa vyhlásil, že niekdajšie logo ĽSNS v tvare rovnoramenného dvojkríža bolo fašistické.

Z dnešného pojednávania sa rovnako ospravedlnil aj Ondrej Ďurica, poslanec ĽSNS, ktorý mal na dnešnom pojednávaní vypovedať ako svedok.

Dnešné pojednávanie sa malo uskutočniť bez verejnosti aj prítomnosti médií, s výnimkou verejnoprávnych médií. Vypovedať mal napríklad historik Jakub Drábik, autor knihy Fašizmus.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM