Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Aj vás prekvapil list o indexe daňovej spoľahlivosti? Finančná správa ich rozsposiela ľuďom

Tisíce živnostníkov a podnikateľov dostanú do schránky obálku s akýmsi vysvedčením o svojom daňovom kredite. O čo presne ide?

Ilustračný obrázok k článku Aj vás prekvapil list o indexe daňovej spoľahlivosti? Finančná správa ich rozsposiela ľuďom
Zdroj: pixabay.com

Finančná správa v týchto dňoch doručí daňovým subjektom prvé oznámenia o novom indexe daňovej spoľahlivosti. Celkovo rozpošle postupne viac ako 600-tisíc takýchto oznámení.

Novinkou tiež je, že hodnotenie daňových subjektov bude verejne dostupné. Zoznam s údajmi uzrie svetlo sveta na konci septembra. Informuje o tom Finančná správ SR a sľubuje, že po úprave kritérií bude najnovšie hodnotenie transparentnejšie než predtým.

„Vysvedčenie“ pre podnikateľov

Na čo vlastne spomínaný index slúži? Podnikatelia a živnostníci sa prostredníctvom neho dozvedia, ako poctivo si z pohľadu štátu plnili svoje daňové povinnosti.

„Za vysoko spoľahlivý je považovaný daňový subjekt, ktorý má pridelených maximálne 10 bodov a zároveň spĺňa podmienku ekonomického ukazovateľa. Za spoľahlivý daňový subjekt sa považuje taký, ktorý má pridelených viac ako 10 a zároveň menej ako 25 bodov, alebo ak má pridelených maximálne 10 bodov a zároveň nespĺňa podmienku ekonomického ukazovateľa. Nespoľahlivým je daňový subjekt, ktorý má pridelených minimálne 25 bodov,“ vyčísľuje Finančná správa SR.

Neprišla vám obállka?

Ak ste svoj index nedostali, nie je dôvod na paniku. Ubezpečuje o tom rezort financií na Facebooku. Obálka totiž nepríde každému. Podnikatelia musia spĺňať niekoľko podmienok.

Oznámenie obdržia podnikatelia, ktorí:

  • boli registrovaní na daň z príjmov do 31.12.2019 a aktuálne platná registrácia nebola a nie je prerušená,
  • k dátumu hodnotenia neboli v konkurze alebo v likvidácii,
  • fyzické osoby, živnostníci, v podanom daňovom priznaní typu B uviedli za posledné zdaňovacie obdobie nenulové príjmy z podnikania alebo nevykázali stratu z podnikania.

Ministerstvo tiež uvádza, že pre vysoko spoľahlivé a spoľahlivé daňové subjekty má finančná správa pripravený balík benefitov.

„Medzi tieto benefity patrí napríklad uprednostnenie iných úkonov pred začatím daňového exekučného konania v prípade daňového nedoplatku, určenie termínu začatia daňovej kontroly po dohode či vrátenie spotrebnej dane do 1000 eur bez vykonania daňovej kontroly,“ konkretizuje rezort.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM