Magazín

Ako odhaliť RAKOVINU v počiatočnom štádiu? Jeden z príznakov môže prísť PO JEDLE

Rakovina si nevyberá vek a pohlavie. Poznáme viacero symptómov a jeden sa môže ozvať po jedle. Ak sa opakuje, mali by ste vyhľadať lekára.

Ilustračný obrázok k článku Ako odhaliť RAKOVINU v počiatočnom štádiu? Jeden z príznakov môže prísť PO JEDLE
Zdroj: pixabay.com

Rakovina je pre ľudstvo stále veľkým strašiakom, a nie je sa čomu čudovať. Národná britská zdravotnícka organizácia (NHS) pripomína, že na rakovinu počas svojho života ochorie každý druhý človek. Čo s tým? Veľkú úlohu zohráva sebapozorovanie a včasná diagnostika.

Varovné symptómy

Organizácia Cancer Research, ktorá sa zaoberá touto zhubnou pliagou vytvorila zoznam 23 bežných a ľahko prehliadnuteľných symptómov rakoviny: „Tieto príznaky by mohli identifikovať jedinca s rakovinou. Včasné zistenie ochorenia znamená jediné, že sa ľahšie lieči.“ Informuje o tom Mirror.

Ako pripomína tamojšia organizácia, do ohrozenej skupiny nepatria len fajčiari a konzumenti červeného mäsa. Napriek tomu, že takéto pôžitkárstvo „preukázateľne zvyšuje riziko“ rakoviny, ohrozené sú všetky skupiny ľudí.

Až po jedle

Varovanie môže prísť aj po konzumácií potravín. „Je tu jeden typ symptómu, ktorý môžete spozorovať len po jedle: Pretrvávajúce pálenie záhy alebo poruchy trávenia. Pálenie záhy sa po jedle opisuje ako kyslý reflux v hrudníku, žalúdku alebo hrdle,“ píše Mirror. Je možné, že vás trápi stav známy ako Barrettov pažerák, čo je ochorenie, ktoré môže vyústiť rakoviny.

Čo všetko patrí do 22 najčastejších príznakov rakoviny? Prečítate na druhej strane.

Mohlo by vás zaujímať:

Pociťujete po jedle časté pálenie záhy?

ako kedy 49.1%
áno 17.5%
nie 33.3%
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM