Tlačové správy

Ako písať záverečné práce

Záverečné práce sú postrachom mnohých študentov vysokých škôl a je jedno, či ide o seminárnu, bakalársku, diplomovú či rigoróznu prácu. Život vysokoškolského študenta je namáhavý – vstať, najesť sa, pozrieť sa do školy, najesť sa na menze a ísť na intrák alebo žúrku.

Ilustračný obrázok k článku Ako písať záverečné práce
Zdroj: TASR

Kde medzi týmto všetkým ešte nájsť čas na písanie práce. Čas sa kráti, povinnosti pribúdajú a žúrky tiež. Veď to k tomu patrí. To rozhodne, ale patrí k tomu aj plnenie si povinností. Keď sa blíži termín odovzdania, študenti radšej hľadajú pomoc v biblii či modlitbách, ako by mali začať písať. Ako úspešne napísať prácu?

Čo je dôležité pred záverečnou prácou

Záleží od toho, či ste na fakulte, kde je zoznam tém vytvorený samotnou fakultou alebo si môžete vybrať svoju vlastnú tému. Písanie diplomovej práce ide lepšie, keď pracujete na téme, ku ktorej máte vzťah. Preto je dôležité vybrať alebo vymyslieť si takú, ktorá vás baví. Prípadne, keď vám už neostala žiadna zaujímavá téma z fakultného zoznamu, môžete skúsiť spracovať vašu tému inak, ako by to robili všetci ostatní. Tak, aby ste tam mohli písať o tom, čo vás baví. Vždy existujú cestičky, ako urobiť písanie záverečnej práce zaujímavým. Základom je však mať k téme pozitívny vzťah. To vám písanie uľahčí oveľa viac ako stovky kvalitných a relevantných zdrojov.

Ako postupovať pri písaní

Dôležité je nájsť kvalitné zdroje. Nezáleží na tom, či internetové alebo knižné. Musia byť relevantné. Žiadne wikipédie a podobné zdroje, ale fundovaných odborníkov vo svojom odbore. Keď máte zdroje, nepustíte sa hneď do písania, ale musíte sa najprv do danej problematiky ponoriť. Robiť si zápisky a značiť si pasáže, ktoré chcete vo svojej práci použiť. Toto dokáže uľahčiť písanie bakalárskej práce vo veľkej miere. Dôležité je nekĺzať len po povrchu, ale ponoriť sa do problematiky. Preto je dôležité mať tému, ktorá nás zaujíma, vtedy to ponorenie ide prakticky samo. A nezabúdajte na gramatiku. Je to záverečná práca, musí to nejako vyzerať.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM