Rôzne

Ako rýchlo nasnežilo, tak rýchlo sa roztopilo: Bratislava bola miestami POD vodou, FOTO

Tak rýchlo, ako v sobotu (23. 12.) v oblasti Malých Karpát na juhozápadnom Slovensku sneh napadol, tak rýchlo počas nedele a pondelka (25. 12.) zmizne.

Ilustračný obrázok k článku Ako rýchlo nasnežilo, tak rýchlo sa roztopilo: Bratislava bola miestami POD vodou, FOTO
5
Galéria

Pri zmapovaní aktuálnej poveternostnej situácie i predpovede na najbližšie hodiny to konštatuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Teplý vzduch

Na sociálnej sieti meteorológovia vysvetľujú, že zmenu má na svedomí veľmi teplý vzduch, ktorý na územie SR začal prúdiť od západu, navyše je sprevádzaný západným vetrom, ktorý je najsilnejší na hrebeni Malých Karpát. Sneh sa ich vplyvom mimoriadne rýchlo topí.

„O polnoci dosiahla výška snehovej pokrývky v Malých Karpatoch 42 centimetrov, no v nedeľu na poludnie tu bolo už len 19 centimetrov snehu,“ uvádza SHMÚ.

Ozrejmuje, že rýchlosť topenia je spôsobená okrem silného vetra a pomerne suchého vzduchu aj tým, že sa topí veľmi čerstvý sneh, ktorý nemá poriadnu stabilitu.

„Keďže veľmi teplo a veterno bude v Malých Karpatoch aj počas najbližšej noci a v pondelok cez deň, je veľmi pravdepodobné, že najneskôr do pondelkového večera sneh v Malých Karpatoch takmer úplne zmizne,“ dodávajú meteorológovia.

Problémy v Bratislave

V dôsledku prudkého oteplenia a dažďa totiž dochádza k rýchlemu topeniu snehovej pokrývky, čo spôsobuje veľké problémy aj v Bratislave.

Veľká voda sa preliala aj v uliciach hlavného mesta Slovenska. Ako na svojom profile na Facebooku informovali petržalskí dobrovoľní hasiči, na Kočánkovej ulici došlo k zaplaveniu jedného zo záchytných parkovísk.

Rýchlo sa topiaci sneh zalial Petržalku
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM