Rôzne

Ako si poradiť s horúčavami na pracovisku? Odborníci odporúčajú TIETO opatrenia

Horúce letné dni sužujú množstvo zamestnancov na ich pracoviskách. Pozrite si rady, ktoré pomôžu spríjemniť náročné podmienky.

Ilustračný obrázok k článku Ako si poradiť s horúčavami na pracovisku? Odborníci odporúčajú TIETO opatrenia
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Pozná to snáď každý zamestnanec i zamestnávateľ. So zvyšujúcou sa vonkajšou teplotou priamo úmerne narastá aj teplota na pracovisku. Ako správne bojovať proti horúčave? „U zamestnancov môže záťaž teplom viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti a môže spôsobiť až prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou až zvracaním,“ informuje Úrad verejného zdravotníctva SR . Za účelom prevencie preto počas letného obdobia odporúča zabezpečiť na pracoviskách niekoľko preventívnych opatrení.

Pitný režim na prvom mieste

Ako je známe, zamestnávateľ musí na pracovisku zabezpečiť pitnú vodu na vlastné náklady. Prístup k vode je tak prioritou číslo jedna a mal by byť samozrejmosťou. „Okrem toho odporúčame konzumáciu dostatočného množstva vhodných nápojov, ktoré majú občerstvujúce vlastnosti a slúžia na doplnenie tekutín, solí a ďalších látok stratených nadmerným potením. Prostredníctvom pitného režimu sa odporúča doplniť najmenej 70 % vody stratenej za pracovnú zmenu nadmerným potením a dýchaním,“ dodáva ÚVZ SR.

Nápoje podávané na pracovisku musia byť zdravotne nezávadné s optimálnou teplotou. Cukru by mali obsahovať len do 6%. Zabudnúť treba na akékoľvek množstvo alkoholu! „Teplotu nápojov odporúčame v rozmedzí 12 až 15 °C. Za vhodné sa považujú napr. stolové minerálne vody s obsahom Na+ do 100 mg/l, bylinkové čaje, ovocné čaje alebo šťavy. Finančne uhrádzať tieto občerstvujúce nápoje nie je povinnosťou zamestnávateľa,“ upozorňujú odborníci.

V určitých situáciách musí zájsť zamestnávateľ ešte ďalej. „V odôvodnených prípadoch, ktoré sú stanovené vyhláškou MZ SR č. 99/2016 Z. z. o podrobnostiach o ochrane zdravia pred záťažou teplom a chladom pri práci, má zamestnávateľ poskytovať navyše aj nápoje, prostredníctvom ktorých sa dopĺňajú aj minerálne látky stratené potením. Minerálne nápoje zamestnávateľ poskytuje zamestnancovi, ktorý dlhodobo vykonáva prácu zaradenú do triedy 1b až 4, ak sú splnené podmienky pre skrátenie času práce podľa § 4 ods. 2 alebo ak zamestnanec vykonáva dlhodobú prácu na vonkajšom pracovisku počas mimoriadne teplých dní,“ dodáva úrad verejného zdravotníctva.

V prípade, že zamestnávateľ podáva minerálky, odporúčajú sa stredne mineralizované vody (500 až 1 500 mg/l). V tomto prípade by minerálna voda mala tvoriť aspoň polovicu odporúčanej dávky tekutín. Druhú polovicu odporúčanej dávky by mala dopĺňať pitná voda.

Pracovný odev a osviežujúca sprcha

Ako vyzerá vhodný pracovný odev, ktorý sa nosí počas horúcich dní? Najvhodnejší je jednovrstvový, podľa možnosti svetlej farby a z prírodných materiálov.

Ako zdôrazňujú odborníci, syntetické materiály neumožňujú odparovanie potu. Pokiaľ je to potrebné, zamestnávateľ by mal umožniť prestávky v práci, ktoré môžu zamestnanci využiť na ochladenie osprchovaním alebo umytím pokožky chladnou vodou.

„Na vnútornom pracovisku, na ktorom je v dôsledku záťaže teplom z technologických dôvodov prekračovaná prípustná operatívna teplota, a na iných pracoviskách za mimoriadne teplých dní sa čas práce upraví tak, aby bol dodržaný najmä dlhodobo a krátkodobo únosný čas práce. Ochranné a preventívne opatrenia však zamestnávateľ musí vykonávať aj vtedy, ak teploty ešte nedosahujú hodnoty oprávňujúce k stanoveniu režimu dlhodobo a krátkodobo únosného času práce,“ informuje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Netreba zabúdať, že súčasná legislatíva jednoznačne nestanovuje teplotnú hranicu, kedy zamestnávateľ musí vykonávať jednotlivé opatrenia na ochranu zdravia zamestnancov. Podľa ÚVZ SR však vo všeobecnosti však platí, „že ak na pracovisku, na ktorom sa vykonáva dlhodobá práca, nemožno zabezpečiť optimálne alebo aspoň prípustné mikroklimatické podmienky, zamestnávateľ musí vykonať ochranné a preventívne opatrenia zamerané na ochranu zamestnancov pred poškodením zdravia v dôsledku nadmernej horúčavy (napr. úprava času práce, posun začiatku pracovnej zmeny, rotácia/striedanie zamestnancov, zaraďovanie prestávok, pitný režim, klimatizácia/nútené vetranie a pod.).“

Správne nastavenie klimatizácie

Pracovisko by sme mali doslova „zatemniť“, teda zabrániť prenikaniu priamych slnečných lúčov cez okná alebo svetlíky. Vhodné sú žalúzie a rolety. „Ak nie je na pracovisku klimatizácia, je potrebné zabezpečiť zvýšenie pohybu vzduchu vetraním. Pri používaní ventilátorov je tieto potrebné umiestniť a nasmerovať tak, aby nedochádzalo k nežiaducemu priamemu ochladzovaniu povrchu tela zamestnancov,“ dodáva užitočné rady Úrad verejného zdravotníctva SR.

Klimatizácia je už dnes pomerne bežnou záležitosťou na množstve pracovísk. Jej nastavenie si však vyžaduje cit. Rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou by mal byť ideálne 5°C, maximálne 7 °C.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM