Webnoviny - Svet

Austrálsky maratónec zo severného na južný pól

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto Foto: SITA/AP SYDNEY 14. septembra (WEBNOVINY) – Austrálsky ultramaratónec Pat Farmer predstavil v utorok plán svojho najnovšieho dobrodružstva, v marci budúceho roka podnikne beh zo severného na južný pól. Jeho odvážny pokus bude mať aj charitatívny rozmer, na ceste dlhej 21-tisíc kilometrov chce vyzbierať 100 miliónov amerických dolárov pre programy Červeného kríža.

„Verím, že som sa narodil s veľkým darom. Spočíva v tom, že môžem zabehnúť dlhé vzdialenosti rýchlejšie ako ktokoľvek iný na planéte. Preto by bolo chybou, keby som tento dar nevyužil,“ povedal 48-ročný držiteľ rekordu v rýchlosti behu okolo Austrálie. K pomoci Červenému krížu ho inšpiroval pobyt v juhovýchodnej Ázii. „Videl som deti posiate zraneniami od injekčných ihiel, z ktorých sa na smetiskách snažia nazbierať kov, aby si mohli kúpiť fľašu vody. Ten pohľad mi trhal srdce. Zabezpečením dodávky vody a hygienických zariadení, teda vecí, ktoré sú v Austrálii úplne bežné, môžeme ľuďom trvalo zmeniť život k lepšiemu,“ pokračoval Farmer.

Beh z najsevernejšieho k najjužnejšiemu bodu Zeme by mu mal trvať 11 mesiacov. Pripravených má na ňu 40 párov topánok a 300 párov ponožiek. Začne v marci na severnom póle, pokračovať bude cez Kanadu, USA, Mexiko a desať juhoamerických štátov, z Argentíny sa letecky presunie do Antarktídy na záverečný úsek s cieľom na južnom póle. Denne si trúfa na 80 až 100 km.

„Toto bude najväčšia výzva môjho života. Aby som bol úprimný, neviem, či to zvládnem,“ dodal Farmer

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM