Peter Klimant Regióny

Autentické zážitky aj fotky: Výprava z okolia Moraviec vyrazila na Tour de France

101. ročník slávnych pretekov Tour de France sa skončil pred viac ako týždňom. Stará dáma láka každým rokom stále viac fanúšikov i zo Slovenska. Tento rok sa tam vydala i výprava z okolia Zlatých Moraviec. Jeden z jej členov nám porozprával o ich ceste.

Ilustračný obrázok k článku Autentické zážitky aj fotky: Výprava z okolia Moraviec vyrazila na Tour de France
Zdroj: Dnes24.sk

Na tohtoročnú Tour de France šli podporiť slovenských jazdcov i cyklisti z Cyklo klubu Machulince. Myšlienka na cestu vznikla ešte minulý rok u jedného z ich členov. Rozhodli sa ísť si pozrieť do Pyrenejí. „Cestu tam sme si vybrali cez Švajčiarsko, kvôli menším nákladom na diaľničných poplatkoch. Časovo to vychádzalo na 24 hodín, 2100km aj s prestávkami. Ubytovanie sme situovali do takej oblasti, aby sme mali všade blízko a to nie len na jednotlivé etapy, ale aj na plánované výlety. Nakoniec sme sa rozhodli pre dedinku pod Tourmaletoms názvom Luz-Saint-Saueur,“ prezradil člen CK Machulince Michal.

Videli toho veľa

Po príchode na miesto zobrali bicykle a pustili sa za dobrodružstvom. Počas prvého dňa navštívili Lourdy, kde videli baziliku Notre-Dame-de-Rosarie a Massabiellesku jaskyňu. “V utorok sme sa vybrali na známi horský priesmyk Colde Tourmalet (2115 m.n.m.), ktorý patrí medzi najčastejšie a najobtiažnejšie časti Tour. Je to peklo Pyrenejí a každý cyklista ho ťahá takpovediac na doraz, aby cítil v nohách ako chutí legendárny Colde Tourmalet. Denne ho na bicykli vytiahne asi 2 400 cyklistov, aby si užili svoje približne 2 hodinky slávy,“ rozpráva Michal.

„Z našej, teda západnej strany, je priesmyk dlhý 19 km z prevýšením 1 401m. Tento priesmyk čakal na jazdcov Tour de France aj vo štvrtkovej 18. etape Pau – Hautacam, na ktorej sme nesmeli chýbať,“ dodal. Z tejto etapy sa posunuli ešte vyššie na observatórium Picdu Midi, ktoré je vo výške 2877 m.n.m. „Tu si človek jednoducho hrabne na dno svojich síl, spozná sám seba a svoje schopnosti. Takto vysoko sa bicyklom na Slovensku nedostanete,“ povedal.

Na ďalší deň ich cesta pokračovala na 17-tu etapu Saint-Gaudens – Saint-LaryPlad Adet. „Sem sme sa museli presunúť autom do dedinky Saint-Lary-Soulan vzdialenej 72 km. Cestou tam sme autom prekonali dva horské priesmyky a to Colde Tourmalet a Cold Aspin. Po príchode do cieľovej dedinky sme bicyklami začali stúpať na Saint-Lary Plad`Adet. Dostali sme sa iba po druhý kilometer od cieľa, ďalej nás už nepustili, pravdepodobne kvôli veľkému počtu divákov. Tu sme vlastne po prvýkrát videli na vlastné oči celý cirkus nazvaný „Tour de France“ v celej svojej kráse,“ opisuje Michal svoje zážitky.

Velits potešil, Sagan trošku sklamal

Tu si počkali i na prejazd našich slovenských jazdcov. „Pri prejazde našich jazdcov Petra Velitsa a Petra Sagana sme ich silno povzbudzovali,“ hovorí Michal. Podľa jeho slov sa dočkali i pozdravu od Petra Veltisa, narozdiel od Petra Sagana, ktorý ich vraj trošku sklamal.

Počas 18-tej etapy sa im podarilo dostať ešte bližšie. „Tu nám už nikto nebránil tomu, aby sme si pozreli dojazdové miesto, na ktorom sa nám podarilo vyfotografovať s trojnásobným víťazom TDF Gregom Le Mondom,“ prezrádza.

Veľký zážitok

„Neskôr sme sa presunuli na tretí kilometer od cieľa a potom to prišlo, vrchol kráľovskej etapy. Spoza zákruty sa vynoril žltý dres a v ňom „ sicílsky žralok“ Vincenzo Nibali. Ľudia šaleli a my s nimi. Ten hukot bol neskutočný, no i tak sa nevyrovná famóznemu ťahu Vincenza. Kto bicykluje asi vie o čom hovorím,“ nadšene opisuje Michal.

V posledný deň svojej cesty zavítali k vodopádu Grand Cascade. Počas cesty ich zastihla silná búrka a podľa Michalových slov boli mokrí do nitky. Pre výhľad na vodopád to však určite stálo zato.

Vidieť, počuť, zažiť

„Vidieť, počuť, zažiť. Všetko máme za sebou,“ tak na záver hodnotí Michal ich zaujímavý výlet. „Videli sme Tour de France v celej svojej kráse. Zažili sme tú skvelú atmosféru. Videli sme sponzorov TDF, ktorí sa predvádzali na alegorických vozidlách. Videli sme neskutočné množstvo ľudí popri cestách. Videli sme kvantum organizátorov, tisícky policajtov. Videli sme najlepších cyklistov na tejto planéte. Bolo to skvelé divadlo, ktoré odporúčame vidieť každému,“ dodal na záver.

Pozrite si fotografie z ich cesty v našej galérii!

Foto: CK Machulince

Tour de France očami cyklistov z CK Machulince
21
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM