Webnoviny - Svet

BABIŠ: Hlavným nepriateľom agrosektora je Európska únia

WEBNOVINY.SK

Andrej BabišFoto: novinky.czBRA­TISLAVA 23. júna (WEBNOVINY) – Hlavným nepriateľom agrosektora je podľa predsedu predstavenstva Agrofert Holding Andreja Babiša Európska únia. „EÚ robí všetko preto, aby poškodila českých a slovenských farmárov,“ povedal Babiš na štvrtkovej konferencii Trend Business Breakfast. Medzi ďalšie problémy agrosektora patria podľa neho korupcia a nízka vymožiteľnosť práva. S jeho názorom súhlasí aj predseda predstavenstva spoločnosti AZC Robert Spišák, podľa ktorého EÚ agrosektoru a v konečnom dôsledku ani podnikateľskému prostrediu nepomáha.

Slovenským poľnohospodárom by podľa Babiša pomohlo, ak by sa zjednotili jednotlivé farmárske asociácie a spoločne vyvíjali nátlak nielen na domácich politikov, ale aj na zástupcov v EÚ. Česká republika vďaka tomu vystúpila jednotne v Bruseli a agrosektor si našiel aj jednotného lobistu, ktorý zastupuje jeho záujmy v únii. „Tu sme na jednej lodi, lebo mám pocit, že na Slovensku je poľnohospodárska komora bezvýznamná a hovorí sa po krčmách, že aj nemenovaní politici, chceli určovať, kto bude šéfom a vytvárať paralelné komory,“ uviedol Babiš.

Najväčšími konkurentmi slovenských a českých poľnohospodárov a potravinárov sú podľa neho výrobcovia potravín z Nemecka a v poľnohospodárstve je to Poľsko. „Poľsko zničilo v Čechách a na Slovensku milión sektorov, či už je to zelenina, ovocie, kvety, cesnak, zemiaky, morka (…) všetko je po smrti dnes a na rade sú prasatá,“ vypočítal Babiš. „Problém je v tom, že v Európskej únii sú nejaké pravidlá, ktoré aj tak nikto nedodržuje, každý si robí čo chce, existujú tajné dotácie, vieme, ako sa v Poľsku dotuje, že sa neplatia dane,“ povedal Babiš.

Agrofert má podľa jeho slov v súčasnosti na Slovensku 14 tis. hektárov v nájme a v Čechách to je 83 tis. hektárov, pričom cieľom je mať do konca roka 100 tis. hektárov. Babiš taktiež uviedol, že v poslednom roku chcel jeho koncern kúpiť na Slovensku 10 firiem, ale ceny, ktoré za ne ich majitelia pýtali, boli príliš vysoké.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM