Monika Gécziová Regióny

Bardejovský školák zachránil život kamarátke: Šimon je nominovaný na Detský čin roka

Malým veľkým hrdinom sa stal Šimon po tom, ako cez sociálne siete zachránil život kamarátke, ktorú osobne ani nestretol. Teraz za jeho čin môžete zahlasovať v ankete.

Ilustračný obrázok k článku Bardejovský školák zachránil život kamarátke: Šimon je nominovaný na Detský čin roka
Zdroj: TASR

Detský čin roka je ojedinelý školský projekt zameraný́ predovšetkým na netradičnú formu vzdelávania v oblasti etickej výchovy. Detské príbehy sú zároveň výnimočnou výpoveďou o svete detí i spoločnosti.

Počas leta výberová komisia vybrala 35 nominovaných skutkov v siedmich kategóriách. Online Anketa pre verejnosť v spolupráci s darcovským portálom ĽudiaĽuďom.sk.

Vyznamenaný ministrom vnútra

Medzi nominovanými deťmi, ktoré nezaváhali a urobili, či robia tento svet lepším vďaka svojim skutkom, je aj dvanásťročný Šimon, ktorý bol v školskom roku 2017/2018 žiakom 6. D triedy na ZŠ Bartolomeja Krpelca v Bardejove. O jeho záslužnom skutku napísala list pedagogička Iveta Makarová.

Šimon si vyhľadal a pridal medzi svojich priateľov na Facebooku kamarátku pochádzajúcu z iného mesta. Začali si spolu písať a Šimon vycítil, že dievčina má zvláštne sklony. Začalo to naberať na obrátkach a jedného dňa sa s ním rozlúčila s tým, že si ide siahnuť na život. Vypla sa, odmlčala a prestala komunikovať. Takto opisuje začiatok príbehu Šimonova pani učiteľka.

„Chlapec nespanikáril a zachoval duchaprítomnosť. Cez fanpage ministerstva vnútra zalarmoval všetky záchranárske zložky a 16 ročná dievčinka bola zachránená v poslednej minúte, pretože chcela skočiť z mosta. Následne bola hospitalizovaná a liečená,“ vysvetľuje pedagogička.

Šimonov čin zostal utajený až do príchodu vtedajšieho ministra vnútra Róberta Kaliňáka, ktorý mu prišiel odovzdať pamätnú medailu Ministerstva vnútra SR III. stupňa za záchranu života a ukážku spolupráce s policajným zborom v prípade zistenia informácií v internetovom prostredí. Vtedy sa o tomto Šimonovom čine dozvedel aj pedagogický zbor. „Keď spolužiakom vyrozprával tento príbeh, ostali v nemom úžase,“ uzatvára Šimonova učiteľka

Podporte Šimonov čin

Pomôcť rozhodnúť o víťazovi ankety Detský čin roka 2018 môžete aj vy, a to prostredníctvom online hlasovania. Víťazom ankety sa stane ten malý-veľký hrdina či hrdinovia, ktorých príbeh získa najväčšiu podporu hlasujúcich.

Podporte obdivuhodný čin Šimona Kaisera. Hlasom môžete prispieť TU.

foto: ilustračné

Zdroj: ĽudiaĽuďom.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM