Webnoviny - Svet

Bezák tvrdí, že nezakázal Sokolovi slúžiť omše

WEBNOVINY.SK

arcibiskup Róbert Bezák Foto: SITA

BRATISLAVA 25. februára (WEBNOVINY) – Za nepravdivú označil trnavský arcibiskup Robert Bezák informáciu, že by emeritnému arcibiskupovi Jánovi Sokolovi zakázal slúžiť sväté omše. Ako uvádza Bezák v stanovisku, ktoré poskytla Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska agentúre SITA, on iba stanovil, kde a akým spôsobom ich môže slúžiť. „Je logické, že emeritný arcibiskup nemôže pokračovať vo svojom pôsobení v rámci Trnavskej arcidiecézy tak, ako keby nástupom nového arcibiskupa nenastala v arcidiecéze dôležitá zmena,“ uviedol Bezák. O tom, že Sokolovi Bezák zakázal slúžiť omše na území Trnavskej arcidiecézy informovala v stredu TV Markíza.

Podľa Bezáka nie je ani pravdou, že by emeritnému arcibiskupovi Jánovi Sokolovi zakázal vstup do budovy arcibiskupského úradu. „Emeritný arcibiskup Ján Sokol má právo určeným spôsobom kedykoľvek vstúpiť do budovy arcibiskupského úradu. Po mojom nástupe do funkcie sa nastavil kľúčový režim a z hľadiska bezpečnosti budovy arcibiskupského úradu boli určené prístupy do jednotlivých jej častí aj samotným zamestnancom. Nie je pravdou, že emeritný arcibiskup sa nesmie stravovať v priestoroch arcibiskupského úradu. Iba mu bol ponúknutý iný spôsob, na aký bol zvyknutý počas výkonu jeho predchádzajúcej funkcie,“ tvrdí Bezák.

Arcibiskup Bezák zároveň trvá na tom, že vo vedení účtovníctva a spôsobe evidencie majetku Trnavskej arcidiecézy boli viaceré nezrovnalosti, o ktorých informoval aj Vatikán. „Nie je mi známe, že by do dnešného dňa zo strany Vatikánu prišlo oficiálne vyjadrenie, ktoré by potvrdilo, že nedošlo k žiadnemu vážnejšiemu pochybeniu,“ uviedol. Uvedené skutočnosti podľa Bezáka nijako nevylučujú možnosť ďalšieho pôsobenia Jána Sokola v rámci Trnavskej arcidiecézy a venovaniu sa činnostiam, ktoré spomenul pri svojom odchode z funkcie, t.j. navštevovať chorých, chodiť medzi mládež a robiť duchovné obnovy, čo mu umožňuje aj jeho súčasný pobyt v budove patriacej Trnavskej arcidiecéze na Kapitulskej ulici v Trnave.

Televízia Markíza v stredu uviedla, že má k dispozícii list, v ktorom Bezák zakazuje Sokolovi slúžiť sväté omše, bývať v blízkosti arcibiskupského úradu či stravovať sa v rovnakej miestnosti ako on. List Bezák Sokolovi adresoval v septembri minulého roka. Okrem iného mu v ňom zakazuje slúžiť sväté omše. V liste sa tiež píše, že arcibiskup Bezák nechal vymeniť zámky na vstupoch do budovy úradu a arcibiskupovi Sokolovi prikázal vstupovať len cez vrátnicu. Bezák v liste podľa televízie Sokolovi odporúča, aby sa odsťahoval z blízkosti úradu a nestravoval sa v jednej miestnosti spolu s ním.

Bezák pre týždenník Týždeň zas uviedol, že nie je zdokladované, ako a načo minul jeho predchodca 55 miliónov korún. Odhaliť to mali výsledky auditu, ktorý si Bezák objednal hneď potom ako minulý rok vo funkcii nahradil práve Jána Sokola.

Bývalý diecézny ekonóm Peter Kučera dnes pre agentúru SITA uviedol, že nie je pravda, že v Trnavskej arcidiecéze prebehol audit. „Právna kancelária, ktorá vypracovala po odchode pána arcibiskupa Jána Sokola z funkcie sídelného trnavského arcibiskupa tzv. Správu o ekonomickej situácii v arcidiecéze, nedisponuje príslušnou kvalifikáciou na uzávery, ku ktorým sa snaží dopracovať,“ uviedol Kučera. Správa bola podľa neho poskytnutá Vatikánu Trnavskou arcidiecézou, pričom autori Správy nedali možnosť pracovníkom Trnavskej arcidiecézy, o ktorých práci Správa pojednáva, vyjadriť sa k jej obsahu. „Niektoré obvinenia zo Správy boli dotknutým prednesené na návšteve vo Vatikáne v septembri 2009, niekoľko týždňov po vypracovaní Správy. K obsahu Správy bolo podané detailné vysvetlenie, ktoré najvyšší cirkevní predstavitelia vo Vatikáne považujú za postačujúce,“ zdôraznil Kučera.

Správa bola podľa Kučeru arcibiskupovi Sokolovi a následne aj jemu predložená arcibiskupom Bezákom 13. februára, teda až po tom, ako boli publikované v nej obsiahnuté obvinenia, ktoré však nezodpovedajú skutočnosti. Zároveň upozornil, že 15. februára sa uskutočnilo stretnutie u apoštolského nuncia, za prítomnosti, arcibiskupa Bezáka, arcibiskupa Sokola a jeho. „V priebehu diskusie boli prejdené a vyvrátené všetky obvinenia zo Správy, ktorú dal pán arcibiskup Bezák vyhotoviť. Apoštolský nuncius sa spýtal pána arcibiskupa Bezáka, či považuje naše vyjadrenia za dostatočné. Odpovedal, že áno. Apoštolský nuncius sa tiež vyjadril, že vysvetlenia považuje za dostačujúce,“ uviedol Kučera. Zároveň zdôraznil, že účtovná a ekonomická evidencia Trnavskej arcidiecézy bola vedená riadne, detailne a sú v nej zachytené všetky finančné pohyby. „Náznaky a tvrdenia, že arcibiskup Sokol alebo jeho pracovníci používali nejaké finančné prostriedky v rozpore s ich cirkevným účelom sú nepravdivé,“ dodal.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM