Rastislav Búgel Zo Slovenska

Blíži sa veľká HROZBA: Už onedlho sa u nás môže objaviť NEBEZPEČNÝ ázijský sršeň!

Očakáva sa, že v najbližšom období sa nebezpečný ázijský sršeň objaví aj na Slovensku. Ako ho dokážete rozoznať?

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa veľká HROZBA: Už onedlho sa u nás môže objaviť NEBEZPEČNÝ ázijský sršeň!
Zdroj: Biológia a správanie sa sršňa ázijského, Proková a Šníder

„V súvislosti s potvrdeným výskytom invázneho druhu sršňa ázijského v roku 2023 v Maďarsku a v Českej republike, je vysoká pravdepodobnosť, že bude jeho výskyt zaznamenaný v najbližšom čase aj na území Slovenska,“ varuje Štátna ochrana prírody SR.

Systém rýchleho varovania

ŠOP SR preto prosí o spoluprácu pri jeho sledovaní. „Budeme tak schopní efektívnejšie podchytiť jeho prípadný výskyt a podniknúť kroky na zamedzenie jeho šírenia. Potenciálny výskyt sršňa ázijského je nutné nahlásiť na Štátnu ochranu prírody SR cez systém rýchleho varovania,“ uvádza.

Systém rýchleho varovania je dostupný na TEJTO stránke.

Zároveň dodávajú, že všetky podnety v systéme rýchleho varovania preveria, aby vedeli podchytiť inváziu druhu na začiatku, lokalizovať hniezda druhu a zabezpečiť následné odstránenie hniezda a jedincov sršňa.

Predstavuje hrozbu

Sršeň ázijský je invázny druh, ktorý sa do Európy dostal pravdepodobne prostredníctvom lodnej dopravy. Prvýkrát bol spozorovaný v juhozápadnom Francúzku v roku 2004. „Druh prudko zvyšuje svoju populáciu a rýchlo sa šíri, najmä pozdĺž vodných tokov. V západne Európe sa už niekoľko rokov úspešne rozmnožuje,“ vysvetľuje ŠOP SR s tým, že na Slovensku zatiaľ potvrdený nebol.

Sršeň ázijský predstavuje hrozbu pre opeľovače a včelárov. Napáda a živí sa včelami ako aj ostatným hmyzom, menším od neho. Ovocinárom znehodnocuje úrodu jej požieraním a predstavuje aj potenciálnu hrozbu pre alergikov.

Ako ho spoznáte?

„Sršeň ázijský je o niečo menší, než jeho európsky príbuzný sršeň, má výrazne žlté nohy a sfarbenie na hlave a hrudi je prevažne čierne so širokým oranžovým pásom na brušku,“ informuje Štátna ochrana prírody SR.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM