Rôzne

Bojujte proti chrípke a baktériám: Pomôže otužovanie, pohyb a niektoré zložky potravy

Spolu s príchodom jesene sa zvyšuje počet chrípkových a iných vírusových ochorení. Ako správne bojovať proti možnej chorobe? Čítajte rady odborníkov.

Ilustračný obrázok k článku Bojujte proti chrípke a baktériám: Pomôže otužovanie, pohyb a niektoré zložky potravy
Zdroj: TASR

S príchodom jesene na nás číhajú rôzne baktérie a vírusové ochorenia. Ako sa im vyhnúť a zmenšiť pravdepodobnosť ochorenia? Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) spísali niekoľko užitočných rád.

“Prechod z horúceho leta do premenlivého jesenného počasia s prudkými teplotnými výkyvmi môže imunitu oslabiť, no ak dodržiavate zásady prevencie, akútnym respiračným ochoreniam vrátane chrípky, sa môžete vyhnúť,“ informuje Odbor epidemiológie ÚVZ SR.

Pomocník menom otužovanie

Medzi významných pomocníkov v boji proti ochoreniam radia odborníci otužovanie. “Prekrví celé telo a pomôže i zbaviť sa stresu. Otužovať sa môžete viacerými spôsobmi, nielen pri sprchovaní. Pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu počas celého roka a spánok v neprekúrenej miestnosti sú spôsoby, ako telo naučíte prispôsobiť sa nižším teplotám a byť odolnejšie voči chladu,“ radí úrad verejného zdravotníctva.

Ak ste sa rozhodli otužovať pomocou sprchy, je dôležité dodržiavať dve zásady: 1. Postupnosť – začínajte teplejšou vodou a pokračujte vlažnou. Očistu ukončíte studeným prúdom vody. Počas sprchovania sa nezabudnite hýbať – prešľapovať. 2. Pravidelnosť – Keď už raz začnete, v otužovaní pokračujte každý deň.

Dôležitá čistota

Aj vám mama vždy vravievala, nech si poriadne umyjete ruky? Nebolo to z rozmaru. “Počas chrípkovej sezóny je mimoriadne dôležité dbať na čistotu rúk. Umývajte si ich čo najčastejšie, po príchode domov by mala vaša prvá cesta viesť k umývadlu. Ak nemáte k dispozícii vodu a mydlo, noste so sebou dezinfekčné gély na alkoholovej báze a ruky si čistite nimi. Umývanie rúk pripomínajte neustále aj deťom,“ radí ÚVZ SR.

V jesennom období totiž hrozí v detských kolektívoch vyššie riziko nákazy infekčnými respiračnými ochoreniami. Dieťa by ste mali naučiť, že ruky si nestačí opláchnuť len teplou vodou, musí použiť aj mydlo. “Ruky si treba umyť po príchode do školy, po návrate domov, pred a po jedle, po každom použití toalety, po kašľaní, kýchaní a pri akomkoľvek pocite znečistených rúk,“ dodáva Odbor epidemiológie ÚVZ SR

Umývanie rúk je najjednoduchší spôsob, ako predísť rozšíreniu viacerých ochorení – respiračných, hnačkových i žltačky typu A.

Ako na správne umývanie rúk? „Po dôkladnom opláchnutí naneste na ruky mydlo a pod prúdom vody nevynechajte žiadnu časť dlane, chrbát rúk i miesta medzi prstami a pod nechtami. Umyté ruky si utrite jednorazovou utierkou alebo čistým uterákom,“ informuje Úrad verejného zdravotníctva SR.

Vírus chrípky môže prežívať na odeve, papieri či vreckovke 8–12 hodín, na hladkých povrchoch dokonca 24–28 hodín.

Pomôžu niektoré potraviny a pitný režim

Posilniť imunitu vám môžu pomôcť aj niektoré potraviny. Dôležitým prvkom stravy sú vitamíny, minerály a stopové prvky. “Ich zásobárňou sú jablká, kyslá kapusta, citrusy, chren, cesnak, paprika, citróny, banány, limetka, pomaranče, para orechy, kešu orechy, ale i rukola, cícer, tekvicové semienka, či morčacie a kuracie mäso. Hoci v jesennom období nebýva pocit smädu taký výrazný ako v horúčavách, nezabúdajte na pitie vody, nesladených nápojov a čajov, pravidelné pitie zdravých nápojov pomáha zvlhčovať sliznice,“ vysvetľuje ÚVZ SR.

Zabúdať by sme nemali ani na zdravý pohyb. Denne by sme sa mu mali venovať aspoň hodinu. Ako podporujúci argument môžeme považovať fakt, že ľudia, ktorí pravidelne športujú, bývajú zriedkavejšie cho­rí.

Čím viac zaočkovaných, tým menej chorých

Proti chrípke sa môžete chrániť aj očkovaním, ktoré zabezpečí tvorbu protilátok proti vírusu chrípky. “Dostatočná hladina protilátok proti vírusu chrípky sa v tele vytvorí o desať až štrnásť dní po očkovaní, zájdite preto k svojmu praktickému lekárovi čo najskôr, ideálne v októbri alebo v novembri. Rozšíreniu ochorenia zabraňuje i počet zaočkovaných osôb – čím viac osôb sa dá zaočkovať, tým vyššia kolektívna ochrana sa vytvorí,“ informuje Odbor epidemiológie ÚVZ SR a dodáva, že: “znížiť riziko epidémií pomáha tiež zaočkovanie rizikových skupín obyvateľstva. Patria k nim seniori, ľudia so závažnými chronickými ochoreniami, deti od šiestich mesiacov do päť rokov, tehotné ženy a tí, ktorí prichádzajú neustále do kontaktu s veľkým množstvom osôb.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM