Webnoviny - Svet

BSK sa má zaoberať aj pezinskou skládkou

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Igor Svítok

BRATISLAVA 25. februára (WEBNOVINY) – Poslanci Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) by sa na piatkovom zasadnutí mali zaoberať aj pezinskou skládkou. Kraj chce totiž začať aktívnejšie vystupovať pri obhajobe potrieb a práv svojich občanov voči rozhodnutiam orgánov štátnej správy, u ktorých existuje podozrenie, že boli vydané v rozpore so zákonom a všeobecne záväznými právnymi predpismi. Uvádza sa to v materiáli, o ktorom by v piatok malo rokovať krajské zastupiteľstvo. Poslanci by preto chceli navrhnúť, aby sa kraj obrátil na Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR a vstúpil ako účastník do konania o preskúmaní územného rozhodnutia o skládke mimo odvolacieho konania.

Otázka preskúmania územného rozhodnutia o skládke mimo odvolacieho konania je podľa predloženého materiálu najakútnejšia, keďže trojročná lehota na zmenu alebo zrušenie rozhodnutia uplynie v máji 2010. Preto poslanci chcú vyzvať ministerstvo výstavby, aby preskúmalo rozhodnutie Krajského stavebného úradu v Bratislave o umiestnení skládky v Pezinku zo dňa 7. mája 2007 mimo odvolacieho konania a rozhodlo o ňom najneskôr do 7. mája 2010. Zastupi­teľstvo by preto malo požiadať predsedu bratislavského vyššieho územného celku o preskúmanie možnosti zapojenia sa BSK ako vedľajšieho účastníka do konania na Ústavnom súde SR v tejto kauze a o osobité informovanie o akýchkoľvek návrhoch na zmeny územného plánu BSK alebo ďalších dokumentov BSK týkajúcich sa skládky v Pezinku.

Kraj bude taktiež schvaľovať partnerskú dohodu Centrope Capacity, ktorá bude slúžiť na vytvorenie efektívnych nástrojov a rovnocennú participáciu na cezhraničnej spolupráci, ako i na aktívne rozvíjanie tematických oblastí a podporu udržateľného rozvoja a integrácie v rámci stredoeurópskeho regiónu. Účasť na projekte Centrope Capacity bude kraj stáť v tomto roku 70 000 eur, pričom príjmy nebude mať žiadne. V roku 2011 do projektu vloží rovnakú sumu, zisk bude predstavovať 59 500 eur. V roku 2012 bude mať kraj rovnaký zisk pri vklade 62 537 eur. V programe zasadnutia sú zaradené aj správy o kontrole plnenia uznesení zastupiteľstva, o výsledkoch kontrolnej činnosti Útvaru hlavného kontrolóra a o kontrole vybavovania sťažností a petícií na Úrade BSK.

Rokovanie zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja, ktoré sa začína o 10:00, bude možné v piatok prvýkrát sledovať v priamom prenose na internete na stránke kraja bratislavskykraj­.sk.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM