Politika

Budeme mať nový sviatok? Poslanci navrhli, aby ním bol deň Deň zápasu za ľudské práva

Tento sviatok by však podľa návrhu nebol dňom pracovného pokoja.

Ilustračný obrázok k článku Budeme mať nový sviatok? Poslanci navrhli, aby ním bol deň Deň zápasu za ľudské práva
Zdroj: TASR/Jakub Kotian/Jaroslav Novák

Opoziční poslanci Národnej rady (NR) SR Anna Záborská a Richard Vašečka (obaja Slovensko, Za ľudí, KÚ) navrhujú nový štátny sviatok, ktorým by bol Deň zápasu za ľudské práva, ktorý si pripomíname 25. marca, v deň výročia Sviečkovej manifestácie z roku 1988.

Tento sviatok by nebol podľa návrhu dňom pracovného pokoja.

Postavili sa na obranu

Návrh novely zákona o štátnych sviatkoch poslanci odôvodňujú potrebou zvyšovať povedomie o totalitných obdobiach slovenskej histórie.

„Osobitne si pripomenúť tých, ktorí sa nebojácne 25. marca 1988 postavili na obranu ľudských práv a poukázať na tento významný deň slovenských dejín ako na deň hrdosti,“ uviedli v dôvodovej správe.

Poslanci považujú 25. marec 1988 za jedno z najvýznamnejších výročí slovenských moderných dejín.

Je pamätným dňom

Pripomenuli, že kvalitou občianskeho odporu, šírkou záberu požiadaviek, odvahou vzoprieť sa totalitnej moci a reálnym utrpením ho možno považovať za systémový začiatok definitívneho pádu komunistickej totality na Slovensku, ku ktorému došlo po 17. novembri 1989.

Sviečková manifestácia bolo pokojné zhromaždenie veriacich za občianske a náboženské slobody, ktoré sa konalo v Bratislave na Veľký piatok 25. marca 1988.

Proti jeho účastníkom tvrdo zasiahli bezpečnostné zložky. Od roku 1993 je tento dátum pamätným dňom Slovenskej republiky – Dňom zápasu za ľudské práva.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM