Prokop Slováček Svet

Česko pátra po miliónoch. Časť výkupného vraj skončilo na cudzej adrese

Časť výkupného, ktoré mal zaplatiť Úrad pre zahraničný styk a informácie za dve unesené Češky v Pakistane, aby sa mohli vrátiť domov, vraj k únoscom nikdy nedorazilo. V Česku hľadajú, na koho účte skončili.

Ilustračný obrázok k článku Česko pátra po miliónoch. Časť výkupného vraj skončilo na cudzej adrese
Zdroj: internet

Vrchné zastupiteľstvo v Prahe sa údajne zaoberá podozrením na spreneverenia časti výkupného, ktoré Česko malo zaplatiť za dve ženy, ktoré uniesli pred troma rokmi v Pakistane. Kto podal podnet na preverenie sa zatiaľ nevie. O informácii, ktorú ako prvý zverejnil server Neovlivní.cz informoval portál Lidovky.cz.

„Naozaj sme podnet dostali. Keď ho vyhodnotíme, postúpime ho príslušnému štátnemu zastupiteľstvu,“ potvrdila portálu vrchná štátna zástupkyňa v Prahe Lenka Bradáčová.

Príbeh únosu

Dvojica Češiek Hana Humpálová a Antonie Chrástecká sa do vlasti vrátila vlani v marci po dvoch rokoch v zajatí. O tom že Česko za ne zaplatilo výkupné sa dlho špekulovalo, aj keď to politici popierali.

PREČÍTAJTE SI AJ: Alkohol a drogy: Letné experimenty sa môžu stať mladému človeku osudnými

Ženy prišli do Pakistanu zo susedného Iránu ako turistky. Cieľom ich cesty bola India. Uniesli ich 13. marca 2013, osem až desať ozbrojencov ich odviezla terénnym autom.

Aká bola výška výkupného?

Štát nikdy oficiálne nepotvrdil, že výkupné naozaj zaplatil. Hovorilo sa o 145-tich miliónoch, prezident Česka Miloš Zeman potom o 150-tich miliónoch. Ale neskôr dodal, že len citoval verejne dostupné zdroje.

O podozrení zo sprenevery časti peňazí hovoril už v marci šéf civilnej rozviedky Karel Randák. Zdroj Neovlivní.cz špekuluje o dvoch verziách. Podľa jednej štát zaplatil 8 miliónov dolárov, k únoscom dorazilo iba šesť. Druhá verzia hovorí o šiestich miliónov dolárov z toho sa štyri stratili. Portál tiež špekuluje o tom, že ide o akúsi vojnu policajných špičiek, ktorá súvisí s reorganizáciou polície.

PREČÍTAJTE SI AJ: Nezvaný hosť u Andreja Kisku: Po prezidentskom paláci sa pohyboval záhadný muž

Unesene cesky
5
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM