Aktualizované Zo zahraničia

Česko si pripomína 102. výročie vzniku samostatného Československa

Česká republika si v stredu pripomína 102 rokov od vzniku samostatného československého štátu.

Ilustračný obrázok k článku Česko si pripomína 102. výročie vzniku samostatného Československa
Zdroj: TASR/AP

Slávnostné odovzdávanie vyznamenaní na Pražskom hrade sa však tento rok pre koronavírusovú pandémiu neuskutoční. Informovala o tom televízna stanica Nova.

Tradičné oslavy tento rok nahradí živý prenos zo striedania hradných stráží na sociálnej sieti Facebook, začínajúci sa o 11.45 h, informuje Pražský hrad.

Súčasťou akcie, na ktorej budú platiť prísne hygienické opatrenia, bude aj motorkáda a Hudba Hradnej stráže. Sólista František Zahradníček zaspieva štátnu hymnu ČR a nádvorie Hradu bude nasvietené vo farbách trikolóry.

„Dnes má naša krajina veľký sviatok. Je 28. októbra. Deň vzniku samostatného československého štátu. Všetci si pripomenieme TGM (Tomáša Garrigua Masaryka). Československú republiku. V našich dejinách sme prekonali všetky prekážky a ťažké obdobia a pevne verím, že aj z tohto vyjdeme silnejší,“ napísal český premiér Andrej Babiš na sociálnej sieti Twitter.

Slávnostné odovzdávanie vyznamenaní Hrad odsunul na október budúceho roku, pričom zoznam laureátov zverejní v stredu večer na svojich oficiálnych webových stránkach.

Nebude sa konať ani tradičná pietna spomienka na pražskom Vítkove, kam si chodia zástupcovia štátnych inštitúcii a politici pripomínať vznik Československa a položiť vence na Hrob neznámeho vojaka.

Bude to štátny sviatok?

Aktualizované 13:25 Napriek mnohým problémom, ktorým republika čelila, je prínos prvej Československej republiky (ČSR) pre Slovensko nespochybniteľný.

Pri príležitosti 102. výročia vzniku ČSR to povedal podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽANO). Pripomenul, že vznik Československa umožnil rozkvet vzdelania, kultúry i hospodárstva aj na území dnešného Slovenska.

Hnutie OĽANO pripomína, že vďaka vzniku ČSR bol slovenský národ prvý raz v dejinách štátotvorným národom, prvýkrát bolo vymedzené jeho územie a bol položený základ moderného, demokratického, ekonomického, vzdelanostného a kultúrneho rozvoja.

Predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽANO vyzdvihol kultúrny rozmach Slovenska.

„Za rakúsko-uhorskej monarchie bolo vydávanie diel v slovenčine potláčané. V novom štáte sa doslova roztrhlo vrece so slovenskou literatúrou, vzniklo množstvo časopisov, novín a ďalších periodík. Rovnako nastala obroda výtvarného umenia, vzniklo množstvo kultúrnych spolkov,“ skonštatoval.

V parlamente je v druhom čítaní návrh novely, ktorou by sa 28. október ako deň vzniku samostatného československého štátu v roku 1918 stal štátnym sviatkom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM