Rastislav Búgel Cestovanie

Cestujete do Chorvátska autom? POZOR! Dovolenkový raj zaviedol nový BIČ na vodičov

Tohtoročná cesta do Chorvátska sa môže dovolenkárom poriadne predražiť. Krajina totiž zaviedla nové opatrenia proti neporiadnym vodičom.

Ilustračný obrázok k článku Cestujete do Chorvátska autom? POZOR! Dovolenkový raj zaviedol nový BIČ na vodičov
Zdroj: pixabay.com , pixabay.com

Chorvátska polícia sa rozhodla vydať sa do boja proti vodičom, ktorí nerešpektujú základné pravidlá. Ako na základe viacerých chorvátskych zdrojov informoval portál TN.cz, celé Chorvátsko v poslednej dobe zaplavujú špeciálne moderné radary.

Rozoznajú tri priestupky

Dnevnik.hr píše, že nové radary dokážu okrem prekročenia rýchlosti identifikovať napríklad aj to, či vodič za volantom telefonuje alebo či má zapnutý bezpečnostný pás.

„Miesta inštalácie boli vybrané tak, aby boli na tých komunikáciách, kde dochádza k najväčšiemu počtu dopravných nehôd,“ uviedol vedúci dopravnej polície Krešimir Mišič.

Keďže vysoká rýchlosť, nepoužívanie pásov a telefonovanie sú najčastejšími príčinami tragických nehôd, úrady si od nových radarov sľubujú zlepšenie bezpečnosti.

Kamery nebudú všade

Autonet.hr informoval, že po celej krajine umiestnia 111 špeciálnych krytov, v ktorých bude dokopy 37 kamier.

Hoci kamery nebudú vo všetkých krytoch, vodiči to nebudú mať šancu spoznať. Do budúcna polícia plánuje nákup ďalších desiatok kamier.

Množstvo Chorvátov nové radary víta. „Ľudia jazdia ako blázni,“ povedala Nikolina. „Je to dobre. Dávajú tak tiež pozor na chodcov,“ nechal sa počuť Vlado.

Pomôže to?

Podľa kritikov nového systému by však skôr pomohlo viac policajtov na cestách. „Vodiči pri pohľade na kameru spomalia na povolenú rýchlosť a tým zákonodarca dosiahol svoj cieľ. Potom ale pokračuje ako predtým. Oveľa viac policajtov na cestách by malo lepšie výsledky,“ uviedol dopravný expert Kristijan Tičak.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM