ELA Ako ušetriť

Chcete LACNEJŠIE lieky? Na voľnopredajných môžete ušetriť až DESIATKY eur

Choroby, zdravotné nevoľnosti či bolesti, ktoré sa dajú liečiť voľnopredajnými liekmi, vás nemusia stáť majland. Možno si to ani neuvedomujete, no aj cesta do lekárne môže byť niekedy zbytočne predražená.

Ilustračný obrázok k článku Chcete LACNEJŠIE lieky? Na voľnopredajných môžete ušetriť až DESIATKY eur
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Nakupujete parfémy, elektroniku či oblečenie automaticky cez e-shopy najmä preto, že je to pohodlné a aby ste ušetrili? A čo v prípade, keď potrebujete ísť do lekárne?

Ak automaticky navštevujete kamenné prevádzky, aby ste si zakúpili osvedčené vitamíny, výživové doplnky, čaje či lieky proti bolesti, ktoré nie sú viazané na lekársky predpis, možno ostanete prekvapený, o koľko eur prichádzate.

Na liekoch môžete prerobiť i ušetriť

Toto ročné obdobie je najmä o chrípke či nachladnutí. A hoci aj u nás v redakcii máme skúsenosti s nákupmi rôznych tovarov cez e-shopy, v prípade lekární si to takmer všetci namierime do tých kamenných. Tak ako naša kolegyňa, ktorú prekvapil účet za voľnopredajné lieky zakúpené v lekárni resp. cenový rozdiel na e-shope.

„Kupovala som liek dorithricin na liečbu bolesti a zápalu hrdla. V lekárni Dr. Max som ho kúpila za 9,90 eura, neskôr som si všimla, že pri nákupe v ich e-shope by som zaplatila za ten istý liek len 7,29 eura, čo už samo o sebe predstavuje rozdiel 2,60 eura,“ hovorí Martina.

Rozdiel sa môže zdať zanedbateľný, no ak by si ho napríklad objednala cez internet za nižšiu sumu, ešte v ten deň, ak by bol, samozrejme, na sklade, by si ho vyzdvihla vo vybranej lekárni.

Pri bežnom hľadaní na internete sme dokonca ten istý liek našli za 7 eur, 6,20 eura ba dokonca najlacnejší bol za 5,87 eura. Takto to funguje vo všeobecnosti vo všetkých lekárňach pri rôznych liekoch a liečivách.

Ak k takému „protichrípkovému“ nákupu pridáte nejaký čaj, sirup či sprej do nosa, prípadne vitamíny, za lieky dáte v lekárni desiatky eur. Za rovnaký nákup cez e-shop však ušetríte nemalý peniaz.

Lacnejšie na internete

Ceny voľno-predajných liekov sa v porovnaní s ich cenami v kamenných obchodoch líšia až o desiatky percent. Nákupy cez internet takmer vo väčšine prípadov vyjdú lacnejšie, a to neplatí len pri kúpe medikamentov.

Mnohí Slováci pritom často tieto výhodné ponuky vôbec nevyužijú, pretože o nich nevedia. Stačí pritom daný liek vyhľadať cez stránky ako Google a po pár kliknutiach sa dopracujete k lieku.

Článok pokračuje pod galériou.

Nákup liekov cez internet
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk

Ušetrite aj na doprave

Predaj liekov cez internet sa riadi prísnymi pravidlami, lieky na predpis, samozrejme, takýmto spôsobom nezakúpite. Ak vás nákup zatiaľ nesúri, využiť internetovú lekáreň vám môže pomôcť nejaké euro ušetriť.

Mnohé online lekárne resp. stránky predávajúce lieky ponúkajú doručenie zdarma nad určitú sumu objednávky, prípadne sa stretnete aj s vernostnými programami, kde za každý nákup zbierate body, ktoré si pri opätovných nákupoch môžete uplatniť v podobe zliav a výhod.

Pozor! V online priestore sa napriek striktným pravidlám kontrol objavujú aj falošné stránky a nie všetky weby ponúkajúce lieky sú legálne!

Ako bezpečne nakupovať lieky? Na Slovensku funguje systém, vďaka ktorému môže ktokoľvek preveriť vierohodnosť internetovej lekárne. Každá internetová lekáreň by mala byť schválená Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv. Ak vás zaujíma, či je e-lekáreň, kde nakupujete, bezpečná, zoznam nájdete tu.

Nie ste si kúpou liekov cez internet predsa len istý? Určite neriskujte len preto, aby ste ušetrili a navštívte kamennú lekáreň a poraďte sa s lekárnikom!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM